Obrenovac, 26.04.2019

Beograd dobio Muzej iluzija


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 23.05.2018.
U Beogradu je juče otvoren Muzej iluzija sa više od 70 eksponata, šesti te vrste u svetu, nakon Zagreba, Zadra, Ljubljane, Beča i Omana.

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll
Fascinantni svet iluzija, koji ovaj muzej pruža, osmišljen je kako bi poljuljao poverenje u čula posetilaca i namenjen je svim generacijama, od najmlađih do najstarijih sugrađana uz mnoštvo didaktičkih igara, slagalica i mozgalica. 

"To je interaktivan koncept, a cilj je da posetioci sami istražuju neobične prostorije i u svakoj od njih se nalaze još neobičnije iluzije. Posetilac prestaje tu da bude samo posmatrač i postaje učesnik i kreator tih uluzija", naglašava Dejana Dimov. 

Deci je, prema njenim rečima, najzanimljviji Vorteks tunel sa rotirajućim cilindrom kroz koji se roditelji retko usuđuju da prođu, jer se unutra poremeti ravnoteža. 

Tinejdžere najviše privlači soba sa ogledalima koja je idealna za "selfije" zahvaljujući različitim oblicima i ćoškovima reflektovanja, a najstariji vole da rešavaju mozgalice. Novost u beogradskom Muzeju iluzija je stolica koja pokazuje koliko je zapravo neverovatna percepcija veličine osobe koju gledamo, zavisno o kontekstu koji nam sugerišu predmeti oko nje, pa se tako osoba koja je na stolici čini izuzetno malom u poređenju s drugim ljudima u prostoriji.

Mnoge će u detinjstvo vratiti kaleidoskop čije zaigrane uzorke, umesto šarenih papirića i perli, čine sami posetioci. 

Tu je i kriva soba, zainteresovan posetilac može videti kako izgleda igrati karte sam sa sobom zahvaljujući iluziji koju stvaraju ogledala, deca se rado zaustavljaju kod beskonačnog ogledala, a mogu i da vide kako je to biti viši od roditelja. 

Termalni gril je najstarija iluzija i potiče još iz 19. veka kada je utvrđeno da je rezultat miksa hladnog i toplog zapravo žarenje.

Ono što srpski muzej razlikuje od sličnih u svetu jeste, prema rečima Dejane Dimov, to što je dozvoljeno smejanje, skakanje, zabava i fotografisanje, što je čak i poželjno jer neke iluzije dobijaju pun smisao tek kada se ovekoveče foto-aparatom kao što je slučaj sa obrnutom sobom. 

Ulaznice za Muzej iluzija, koji se nalazi u Nušićevoj 11, koštaju 600 dinara za odrasle, 400 dinara za decu i 1.500 dinara za celu porodicu, a radno vreme je od 9 do 22 sata svakog dana. 

U planu je otvaranje Muzeja iluzija i u Kuala Lumpuru, Njujorku, Berlinu i Atini.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE