Obrenovac, 13.07.2020

KAKO SU SE 'KRSTILA' KULTNA OSTVARENJA?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.07.2019.
'Titanik' se prvo zvao 'Brod snova', a pogledajte originalne nazive 'Prijatelja' i 'Štrebera'

Foto:Printscreen
Mnogi od svetski popularnih filmova i serija koji su nam možda na listi omiljenih na samom početku nisu imali naziv kakav nose danas. Neki od njih zvali su se potpuno drugačije, što nam danas zvuči mnogo čudnije. Takav je slučaj od filma "Zgodna žena", pa sve do "Prijatelja".

"Titanik", "Povratak u budućnost", "Dinastija" samo su neka od ostvarenja kojima to nije originalni naziv. Postavlja se pitanje da li bi doživeli slavu kakvu jesu da im je prvobitno ime ostalo.

Na primer, serija "Dinastija" nije trebalo tako da se zove.

Hit serija, koje prikazuje bogataške porodice i raznorazne spletke naftnih magnata trebalo je originalno da se zove, kako drugačije nego - "Nafta". Naziv je promenjen u "Dinastija", kako bi se takmičila sa rivalskom serijom "Dalas".

Tu je i film "Povratak u budućnost" (Back to the Future) iz 1985. godine koji je trebalo da se zove "Svemirac sa Plutona".

Čuveni "Dobri momci" (Goodfellas) zamalo da se zovu "Mudraci" jer je film Martina Skorsezea rađen kao adaptacija istoimene knjige. Ipak, to ime je već bilo zauzetno, odnosno tako se zvala jedna TV serija iz osamdesetih, te je Skorseze morao da smišlja novo.

"Zgodna žena" (Pretty woman) je jednostavno trebalo da se zove "3000", odnosno toliko je Edvard (Ričard Gir) nedeljno potrošio novca na Vivijen (Džulija Roberts). Ime je promenjeno jer ovo prvobitno više ličilo na neki film iz žanra naučne fantastike.

"Prijatelji" su imali nekoliko radnih naziva: Prijatelji kao mi, Jednom davno u Vest Vilidžu, pa čak i Insomnija kafe. Teško je zamisliti da su "Prijatelji" išta drugo nego "Prijatelji".

"Brod snova", šta mislite o kom filmu se radi? Da, reč je o "Titaniku".

Čuveni animirani film "Automobili" zamalo da se zove "Ruta 66" po jednom putu u Americi, ali je takođe naziv promenjen zbog druge serije koja se tako zvala.

Tinejdžersko ostvarenje "Hana Montana" se zapravo zvala Aleksis Teksas. Međutim, to ime nosi i jedna zvezda filmova za odrasle, te je Hana dobila drugo ime.

"Štreberi" (The Big Bang Theory) kod nas se ne prevodi u originalu, a prevod bi sigurno bio lakši da je serija ostala sa originalnim nazivom "Leni, Peni i Keni". Ipak, čak ni Keni nije ostao u seriji, njegovo ime je promenjeno u Šeldon.

Serija neobičnog naziva "Čudnije stvari" trebalo je da se zove "Montok" i radnja je trebalo da bude smeštena u jednom selu kod Njujorka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE