Obrenovac, 06.07.2020

IZLO┼ŻBA STARI KONAK


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 28.08.2019.
Zaboravljeni beogradski dvor u Muzeju primenejne umetnosti

Foto:Promo


Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Muzej grada Beograda prire─Ĺuju, kao zajedni─Źki projekat, izlo┼żbu Stari konak: zaboravljeni beogradski dvor.

Izlo┼żba ─Źiji su autori MA Dejan Vukeli─ç, istori─Źar umetnosti, mr Jelena Pera─ç, kustos-muzejski savetnik Muzeja primenjene umetnosti i Vladimir Tomi─ç, viši kustos Muzeja grada Beograda, bi─çe otvorena u ─Źetvrtak.

Stari konak je oko 1840. godine, kao svoju porodi─Źnu ku─çu podigao ustavobranitelj Stojan Simi─ç. Knez Aleksanar Kara─Ĺor─Ĺevi─ç je ovo zdanje 1845. u─Źinio vladarskim rezidencijalnim objektom, a tu namenu ono ─çe zadr┼żati i pod vladarima iz dinastije Obrenovi─ç. Nakon dinasti─Źkog prevrata u Srbiji, zdanje je porušeno u avgustu 1904. godine. Istorijat Starog konaka, s fokusom na poslednji period njegovog postojanja, na izlo┼żbi je predstavljen fotografijama dvorskih enterijera i upotrebno-dekorativnih predmeta koji su ih oblikovali, a koje se danas ─Źuvaju u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja grada Beograda i Zavi─Źajnog odeljenja Biblioteke grada Beograda. Budu─çi da je Stari konak porušen, a najve─çi deo predmeta nakon toga otu─Ĺen putem aukcijskih prodaja, fotografije s kraja XIX i po─Źetka XX veka, ─Źiji su autori Milan Jovanovi─ç i Ljubiša ─Éoni─ç, predstavljaju jedini vizuelni trag o izgledu i sadr┼żaju ovog zdanja i, ujedno, najvalidnije svedo─Źanstvo njegove istorijske prisutnosti.

Pored 64 fotografije, izlo┼żeni su i originalni predmeti iz Starog konaka kojima je do danas sa─Źuvan trag - delovi salona kralja Aleksandra Obrenovi─ça, koji se ─Źuvaju u manastiru Vra─çevšnici, a koji se ovom prilikom ekskluzivno predstavljaju prestoni─Źkoj publici, i srebrna ┼żardinijera kralja Milana, iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije. Poseban kuriozitet predstavljaju dva predmeta koja upu─çuju na tragi─Źnu završnicu poslednjeg vladarskog para iz dinastije Obrenovi─ç, a koja se odigrala u ovom zdanju - klju─Ź od prostorije u kojoj su se krili, iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije, i zavesa s tragovima krvi kralja Aleksandra i kraljice Drage, iz kolekcije Muzeja rudni─Źko-takovskog kraja.

Namera dve institucije je da premijernim izlaganjem i publikovanjem fotografija, kao i retkih sa─Źuvanih predmeta vezanih za Stari konak, uka┼żu na nestale, zaboravljene i otu─Ĺene delove naše pokretne i nepokretne baštine, i da skrenu pa┼żnju stru─Źne i šire javnosti na ova klju─Źna pitanja zaštite i ─Źuvanja kulturnog nasle─Ĺa.

Izlo┼żba se otvara u ─Źetvrtak i traja─çe do 25. septembra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE