Obrenovac, 13.07.2020

I DŽEZ I POZORIŠTE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.07.2019.
Na ovogodišnji Nišvil teatar festival stiže 17 predstava iz celog sveta

Foto:Nišville team/D.M.Car
Treći Internacionalni Nišvile džez teatarski festival, pod sloganom "Tvrđava pobune i provokacija", biće održan od 2. do 11. avgusta u Nišu u okviru Nišvil džez festivala.

Tokom 10 dana biće izvedeno 17 predstava iz sedam zemalja od kojih su tri premijere.

Pozorišta iz Norveške, Mađarske, Indonezije, Severne Makedonije, Izraela, Velike Britanije i Srbije će kroz specifičan umetnički izraz pokazati svoju pobunu protiv nekih društvenih provokacija u sredinama iz kojih dolaze, najavili su organizatori.

U okviru takmičarske selekcije, od 2. do 5. avgusta, biće odigrano 11 predstava na različitim lokacijama u centru Niša.

Novina je da "Nišvil" ove godine potpisuje i dve koprodukcije koje će premijerno biti prikazane publici.

Prva je "Kako vam drago" V.Šekspira u režiji Nikite Milivojevića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša i Kruševačkog pozorišta i ta predstava će otvariti festival, a druga premijera i koprodukcija "Nišvila" je "Ćerke" sa umetnicom iz Velike Britanije Džil Grinšald ill Greenhalgh i Centrom za devojke iz Niša.

Treća premijera je predstava ”Kiri i Klodel” Monje Jović u režiji Ivana Jovića (Terirem produkcije i Puls Teatar).

Umetnička direktorka pozorišnog festivala je glumica Maja Mitić koja smatra da je "Nišvil" odavno prevazišao sve granice i uspostavio nove umetničke standarde za Niš i Srbiju.

- Ceo grad je na neki način jedna velika scena, dakle javni prostor grada postaje mesto gde se dešava umetnost. Postavljamo bine naravno u dobro poznatoj Tvrđavi, ali i na mostovima, trgovima, uz Nišavu, dvorištu Banovine, ulicama. Time festival oplemenjuje grad i nameće neke nove i savremene standarde korišćenja javnih prostora uopšte - istakla je Mitić.

O najboljoj predstavi u celini i najbolje korišćenoj muzici u predstavi odlučivaće stručni žiri, koji čine editeljka i profesorka na Goldsmit univerzitetu u Londonu Ana Furse (predsednica), pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica kulture na Radiju Beograd Aleksandra Glovacki i pozorišna kritičarka, teatrološkinja i novinarka Ana Tasić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE