Obrenovac, 16.06.2019

KRAJ POZORIŠNE GODINE


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.07.2018.
U fokusu bila domaća drama

Foto:Narodno pozorište
Kraj pozorišne godine u beogradskim teatrima povod je za sumiranje umetničkih rezultata, osmišljavanje novih projekata, ali i "prebrojavanja" bilansa na blagajni.

Dramske, operske i baletske predstave Narodnog pozorišta videlo je više od sto pedeset hiljada ljudi, na matičnoj sceni i gostovanjima. Novu sezonu u obeležavanju velikog jubileja, 150 godina postojanja, otvoriće Kovačevićev "Balkanski špijun", dok su se u prethodnoj godini premijerno pojavili na dramskoj sceni "Ožalošćena porodica", "Devedesete", "Dom Bernarde Albe" i "Bolivud". U naredna dva meseca realizovaće se još dve predstave: "Pluto" (režija Nikita Milivojević) i "Topografija raja".

U saradnji sa Madlenijanumom, postavljena je opera "Don Đovani", izveden je i "Andre Šenije", kao i premijerna obnova "Pepeljuge". U koprodukciji sa Madlenijanumom urađena je i baletska predstava "Hazarski rečnik - Lovci na snove", a prvo izvođenje imao je i "Evgenije Onjegin".

Sezona za nama u Pozorištu na Terazijama pamtiće se po dugo očekivanom naslovu "Fantom iz Opere". Značajne jubileje obeležile su i neke druge predstave: ansambl mjuzikla "Cigani lete u nebo" poklonio se pred publikom 300 puta, upola manje akteri popularne predstave "Neki to vole vruće", a "Grk Zorba" i "Producenti" proslavili su stoto izvođenje.

Istraživanje savremene drame i razvoj domaćeg dramskog teksta, bio je repertoarski prioritet Ateljea 212. Izvedeno je na sceni sedam premijera, od toga četiri praizvedbe naših dramskih tekstova: "Moja ti", "Noćna straža", "Režim ljubavi" i "Pet života pretužnog Milutina". Postavljen je nagrađivani i izvođeni komad nemačkog autora Volframa Loca "Urnebesna tama" i uzbudljiva ruska drama "Osećaj brade" Ksenije Dragunske.

U sezoni 2017-2018. Jugoslovensko dramsko pozorište je imalo pet premijera. Prvoj, "Ajnštajnovi snovi" prisustvovao je i autor romana Alen Latmen. Usledili su "Sudnji dan", "Mesec dana na selu", dok je sedamdeset godina od prve predstave na sceni ove kuće, obeleženo predstavom "Kralj Betajnove", koja je i označila početak rada JDP-a. Poslednja premijera u sezoni bila je "Zašto je poludeo gospodin R?".

U PRIPREMI "ROMAN O LONDONU"

Zavesu na ovu pozorišnu godinu u Zvezdara teatru spustila je "Hipnoza jedne ljubavi", a na toj sceni izvedene su dve premijere - "Korešpodencija" i "Osama-Kasaba u Njujorku". A iz Beogradskog dramskog, umesto sumiranja sezone, najavljuju nove naslove na svom repertoaru: "Ničiji sin" Mate Matišića režiraće Marko Misirača, dok će se komad "Neispričano" Božidara Kneževića pojaviti u scenskom čitanju Vladana Đurkovića. Takođe, u pripremi je "Roman o Londonu" Miloša Crnjanskog (režija Ana Đorđević) i "Ekvus" Pitera Šefera u režiji Marka Manojlovića.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE