Obrenovac, 07.07.2020

AVGUSTOVSKE POSTAVKE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.08.2019.
Od danas nove izložbe u Kulturnom centru Beograda

Foto:Promo
Izložba fotografija Branibora Debeljkovića (1916-2003) pod nazivom "Lica" otvara se danas u Galeriji "Artget".

Majstor fotografije, nosilac titula EFIAP (Ekselencija Međunarodnog saveza fotografske umetnosti), umetnik sa više od 200 samostalnih i kolektivnih izložbi, profesor na FDU od 1976. do 1983, istoričar i teoretičar fotografije sa više od stotinu članaka, Debeljković je zauzeo mesto vodeće ličnosti u srpskoj fotografiji druge polovine 20. veka.

Brojka od više hiljada fotografskih dela najubedljivije svedoči o kakvom je pregnuću reč.

Ovaj impresivan podatak, uobičajeno, uzrokuje poteškoće u odabiru fotografija za izložbu, međutim, u ovom slučaju, nije ih bilo, kažu u Kulturnom centru Beograda, jer je prof. Debeljković sam načinio izbor fotografija, tematski se nedvosmisleno opredelivši za portret i to portret koji je u njegovom opusu nastajao više od 50 godina.

Prof. Debeljković nije dočekao i da postavi svoju poslednju izložbu, ali ju je ostavio koncipiranu.

Sve fotografije, koje će biti izložene, pripadaju kolekciji profesorove unuke Milene Debeljković, koja je pohranjena u Narodnoj biblioteci Srbije.

Izložbu prati obiman katalog sa reprodukcijama svih izloženih portreta sa autorovim detaljnim opisom načina njihovog nastanka i uvodnik "Neke lične refleksije", kao i tekst Dragice Vukadinović "Evropa kao bolest."

"EKSTERITORIJE", IZLOŽBA MARKA STOJANOVIĆA

Danas će u Likovnoj galeriji biti otvorena izložba "Eksteritorije" Marka Stojanovića sa fotografijama iz istoimene serije koje beleže paletu ljudskog delanja od Njujorka do Hošimina.

Jedan fokus ove serije jesu fotografije zumiranih eksteritorija - urbani ili asocijativni pejzaži koji zrače melanholijom ćorsokaka.

Drugi fokus su manji objekti, predstavljeni kao fotografske fusnote, koji slave savremenu ljudsku produkciju.

Prikupljanje ovih minijaturnih objekata, od militantnih društvenih igara do neobičnih memorabilija, za autora predstavlja čin preventivne arheologije.

Stojanovićeve "Eksteritorije" su slika zrelog antropocenog okruženja - portret koji nastaje u trenutku prelaza iz visoke renesanse u manirizam, oslikava mikro devijacije u savremenom blagostanju. Pomenute izložbe biće otvorene do 29. avgusta, a program u Galeriji "Podroom" se neće realizovati tokom avgusta zbog radova u galeriji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE