Obrenovac, 03.07.2020

VRELI RITMOVI ZA POČETAK JESENI


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 02.08.2019.
Afro Cuban All Stars stiže u Beograd

Foto:Promo
Svetski priznati izvođači kubanske muzike Afro Cuban All Stars, mnogoljudni orkestar kog predvodi Huan de Markos Gonzalez, održaće prvi put koncert u Beogradu i Srbiji 2. novembra (20:30) u Sava centru.

"Sa Afro Cuban All Stars nastojimo da predstavimo bogatstvo kubanske muzike. Naši koncerti su putovanje kroz kubansku muziku, njenu istoriju i sve njene žanrove. Za mene, svi žanrovi su validni, ne pravim razliku među njima. Sve je to jedna, kubanska muzika", objašnjava Huan de Markos Gonzalez.

Izuzetno bogato muzičko nasleđe Kube Afro Cuban All Stars uspešno predstavljaju svakim svojim novim koncertom ili izdanjem, još od prvog albuma "A Toda Cuba Le Gusta", koji je snimljen, kao deo iste studijske sesije, i objavljen 1997. godine zajedno sa čuvenim albumima "Buena Vista Social Club" i "Introducing ...Ruben Gonzalez".

Upravo je De Marcos bio arhitekta projekta "Buena Vista Social Club". Kao muzički direktor De Markos je bio okupio vrsne stare muzičare kakvi su Ibrahim Ferer, Pio Leiva, Manuel Licea "Puntillita", Omara Portuondo, Ruben Gonzalez i ostali, dogovorivši se sa producentom Nikom (Nick) Goldom da za njegovu diskografsku kuću World Circuit snime par albuma u Havani, kojima će odati počast zlatnom dobu kubanske popularne muzike tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka.

Dvonedeljno snimanje sa veteranima kubanskog zvuka iznedrilo je, najpre "A Toda Cuba le Gusta", a uz pomoć američkog producenta i multiinstrumentaliste Raja Kudera i "Buena Vista Social Club" i "Introducing ...Ruben Gonzalez" - ukupno tri sjajna albuma koja su zauvek izmenila pogled ostatka sveta na kubansku tradicionalnu muziku.

Nakon uspeha "A Toda Cuba le Gusta", De Marcos je odlučio da nastavi projekat Afro-Cuban All Stars, kao vođa orkestra, i na zapaženim sledećim albumima "Distinto, Diferente" (1999) i "Step Forward" (2005), kao i na živim "Absolutely Live" (2009) i "Absolutely Live II" (2017). Kao što je želeo u početku da svetu pokaže talente starih majstora, De Markos je danas zainteresovan da promoviše briljantne mlade muzičare Kube. Stoga Afro-Cuban All Stars čini višegeneracijska postava, koja podjednako uspešno koristi uticaje iz klasičnih žanrova kakvi su son i danzon, kao i savremene plesne ritmove kakav je timba.

"Pokušavamo da stvorimo most između savremene i tradicionalne kubanske muzike, da pomešam obe stvari kako bi ljudi shvatili da kubanska muzika nije stala u vremenu, već je nastavila da se razvija...", objašnjava Huan de Markos suštinu današnjeg Afro Cuban All Stars. Muzičar kog je uticajni portal Songlines prozvao "kubanskim Kvinsijem Džonsom" dodaje: "Važno je održati kontinuitet, kao što je važno nastaviti borbu za identitet kubanske muzike".

Ulaznice za koncert Afro Cuban All Stars 2. novembra u Beogradu koštaju 1.800, 2.000, 2.300 i 2.700 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE