Obrenovac, 09.07.2020

PRAZNIK ZA LJUBITELJE FJUŽNA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 03.09.2019.
Slavni basista Stenli Klark 23. oktobra u Kombank dvorani

Foto:GettyImages/Kevork Djansezian
Večerima vokalnog džeza, 24. oktobra, kada nastupa američka vokalna diva Dajen Rivs, i akustične džez tradicije, 27. oktobra, koju slave Mingus Big Band i legendarni saksofonista Čarls Lojd, Dom omladine Beograda pridružuje praznik za ljubitelje fjužna u Kombank dvorani 23. oktobra, kada će nastupiti čarobnjak bas gitare Stenli Klark sa svojim bendom, najavili u iz DOB-a.

Stenli Klark je zauzeo mesto na džez Olimpu još sredinom sedamdesetih, kao osnivački član proslavljenog fjužn sastava Return To Forever i uspešan solo izvodjač.

Njegovom zaslugom bas gitara je na velika vrata ušla u džez: stekavši početno iskustvo sa starim majstorima - medju kojima su Horas Silver, Art Blejki, Dekster Gordon, Gil Evans i Sten Gec - i na kontrabasu, Klark je dobio klasičnu osnovu koja ga je izdvojila od drugih bas gitarista, odredjujući ga jasno kao džez muzičara koji stremi novim načinima izražavanja, spojivši džez i rok senzibilitet.

Kada je Return to Forever bio na vrhuncu popularnosti, Klark se paralelno upustio u solo karijeru, postavši prvi fjužn basista sa zlatnim pločama i rasprodatim svetskim turnejama.

Njegova numera "Sćool Days" postala je jedan od najvećih fjužn hitova svih vremena.

Osim plodne saradnje sa Čikom Korijom u Return to Forever, blistao je u brojnim all-star džez postavama, poput Clark-Duke Project, sa Džordžom Djukom, trija SMW, sa Markusom Milerom i Viktorom Vutenom, kao i na turneji sa Herbijem Henkokom i Vejnom Šorterom.

Ostvario je i brojne saradnje sa velikanima roka, medju kojima su Pol Makartni, Stjuart Koplend, Džef Bek, Ron Vud i Kit Ričards.

Stenli Klark je trostruki osvajač Gremija, vlasnik je dva počasna doktorata, nagrade Miles Davis i nagrade za životno delo časopisa Bass Player.

Poslednjih godina posvetio se promociji novih džez snaga, protežirajući ih isto onako kako je njega pogurao Art Blejki. Medju njima je i današnja velika zvezda Kamasi Vašington, a u aktuelnoj postavi posebnu pažnju izazivaju bubnjar Majk Mičel i supertalentovani gruzijski pijanista Beka Gočijašvili, koji su u Klarkovom bendu zasvirali još pre punoletstva.

Klark je prvi put posetio Beograd u februaru 1975. godine, nastupivši sa Return to Forever u hali Pinki, u organizaciji Doma omladine Beograda, u okviru promocije albuma No Mistery za koju će dobiti prvi Gremi.

Potom je svirao sa svojim bendom u krcatom Domu omladine u aprilu 2007, zatim se na leto 2008. vratio sa Return to Forever, pa 2009. predstavio trio SMW u Sava centru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE