Obrenovac, 07.07.2020

SEDAM GODINA BEZ MARIJE IZ 'OTPISANIH'


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.08.2019.
Otkriven spomenik glumici Zlati Petković u Svrljigu

Foto:Tanjug
U Svrljigu je juče otkriven spomenik glumici Zlati Petković. Čuvena Marija iz serije "Povratak Otpisanih" napustila nas je u decembru 2012. godine, a zbog njenog odlaska tugovala je cela bivša Jugoslavija.

Zlata Petković je 1971. godine proglašena za mis Jugoslavije, a u Tokiju iste godine dobija titulu mis fotogeničnosti sveta. Televizijska publika je najviše pamti po ulozi Marije u TV seriji "Povratak Otpisanih". Tokom dugogodišnje karijere ostvarila je brojne uloge u svom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, filmovima i televizijskim projektima.

Iako je sa roditeljima, majkom Milicom i ocem Borislavom živela i odrastala u Nišu, spletom okolnosti rođena je u Svrljigu. U zimu 1954. godine, majka Milica je došla u Svrljig da obiđe muževljeve roditelje, gde je i morala da ostane zbog velikog nevremena i snega. Tako je i Zlata rođena baš u ovom gradu, a ona je tokom celog svog života, u svim intervjuima i razgovorima, isticala kako je Svrljižanka i kako voli svoj Svrljig.

Spomenik u centralnom gradskom parku u Svrljigu izradio je istaknuti srpski vajar Vuk Đuričković.

Inicijativa za podizanje spomenika Zlati Petković krenula je od opštine Svrljig, ali je uz pomoć mnogih prijatelja, naročito gospodina Bate Rašića, ovaj spomenik dobio svoje mesto u prelepom parku u centru grada. Izgradnju spomenika finansijski je pomogla i Zlatina porodica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE