Obrenovac, 20.10.2019

STIŽE NAM KRIS POTER


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2019.
Najuticajniji savremeni saksofonista dolazi u Srbiju

Foto:Nisville Jazz Festival
Američki saksofonista Kris Poter, jedna od najuticajnih (i najkopiranijih) džez muzičara od početka novog milenijuma, nastupiće na predstojećem Nišvilu u internacionalnom Fridom triju koji predvodi mađarski bubnjar Ferenc Nemet, i u kojem je i izraelski gitarista Gilad Hekselman. Ferenc Nemet Fridom trio ft. Kris Poter and Gilad Hekselman održaće svoj koncert u subotu 10. avgusta.

Iako su i ostala dva člana ovog sastava već sada ostvarila impresivne karijere u SAD, sigurno najveća zvezda FN Fridom trija je saksofonista, vrhunski kompozitor i izuzetan bend lider - Kris Poter, koga najuticajniji kritičari smatraju “vodećim svetlom svoje generacije”. Iako još nije prevalio pedesetu godinu, Kris Poter je, prema oceni magazine Downbeat: “jedan od najproučavanijih (i najkopiranijih) saksofonista na planeti”.

Rođen je u Čikagu (1971. godine), a odrastao u Južnoj Karolini, gde je veoma rano pokazao interesovanje za različite instrumente i muzičke stilove. Kako sam kaže, kada je čuo Pola Desmonda bilo mu je jasno da je njegova muzika – džez, a instrument – saksofon.

Prvi profesionalni nastup imao je već sa 13 godina – a već tada je dobro savladao složeni muzički jezik Čarlija Parkera! Posle srednje škole usavršavanje je nastavio u Njujorku, prvo na “Nju skul” a potom i na “Menhetn Skul of mjuzik”. Još tokom studentskih dana skrenuo je na sebe pažnju šire džez zajednice, nastupajući u sastavu trubača Reda Rodnija, i već tada stekao reputaciju kao nova zvezda saksofona. Od 2004. godine redovno se pojavljuje na listama i čitalaca i kritičara magazina “Jazztimes” i “Downbeat” - prvo kao najveća zvezda u usponu, a tokom poslednje decenije i kao najbolji tenor saksofonista – i na osnovu glasova čitalaca i kritičara.

Ovaj moćni improvizator najmlađi je muzičar koji je osvojio prestižno dansko priznanje “Jazzpar Prize”. Njegova impresivna diskografija sadrži dvadesetak albuma pod njegovim imenom, a učestvovao je u snimanju još preko 150 albuma.

Nastupao je i snimao sa mnogim vodećim imenima džez scene kao što su Herbie Hancock, Dave Holland, Pat Metheny, Patricia Barber, Kenny Werner, John Scofield, the Mingus Big Band, Jim Hall, Paul Motian, Dave Douglas, Ray Brown, James Moody, Joe Lovano, Mike Mainieri, Steely Dan, Steve Swalllow, Joane Bracken…

Lider sastava Ferenc Nemet (1976) je uspešan i svestran muzičar koji pomera granice sviranja džez bubnjeva ali i komponovanja i aranžiranja. Studirao je udaraljke na čuvenoj “Franc List Akademiji” u rodnoj Mađarskoj, a onda, kao stipendista, pohađao najčuvenije američke džez akademije: “Berklle College of Music”, "New England Conservatory” i “Thelonious Monk Institute of Jazz”. Nastupao je u preko 300 gradova u četrdesetak zemalja širom sveta, odnosno na više od 100 najvažnijih festivala uključujući i: Playboy jazz festival (Los Angeles), JVC festival ( New York), Montreal Jazz festival, Montreux (Švajcarska) , Tokyo Jazz Festival, Marciac (Francuska)…. a sa Herbie Hanckokom nastupao u Karnegi holu (Njujork) i Queen Elizabeth Hall u Londonu.

Kako kaže Mark F. Tarner na sajtu All About Jazz: “Ferenc Nemeth se u najkraćem može opisati kao neka vrsta post - Art Blakey bubnjara kojim je, osim što suvereno vlada instrumentom - i pouzdani lider”. U sastavima koje je vodio svirali su i Joshua Redman, John Patitucci, Mark Turner, Chris Cheek, Chris Potter, Russell Ferrante, Jimmy Haslip… a svirao je i sa sastavima: Lionel Loueke Trio, Kenny Werner Coalition, Billy Childs Trio…. i u grupama koje su predvodili višestruki dobitnici Grammy nagrada: Herbie Hancock, Wayne Shorter, Dave Samuels, Jimmy Heath….

Treći član ovog trija koji okuplja muzičare sa tri kontinenta je izraelski gitarista Gilad Hekselman, koji je za deceniju i po, koliko živi i radi u SAD, stekao reputaciju jednog od najperspektivnijih gitarista u Njujorku. Godine 2005. pobedio je na Gibson Montreux International Guitar Competition, a 2017. godine proglašen je najvećom nadom u kategoriji gitarista po glasovima kritičara magazine “Downbeat”. Pod svojim imenom je objavio šest albuma, a na spisku muzičara sa kojima je svirao i snimao su i: Chris Potter, Mark Turner, John Scofield, Anat Cohen, Ari Hoenig, Esperanza Spalding, Sam Yahel, Jeff Ballard, Gretchen Parlato, Avishai Cohen, Jeff 'Tain' Watts, Tigran Hamasyan, Aaron Parks, Greg Hutchinson.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE