Obrenovac, 14.07.2020

ZAVRŠEN KUSTENDORF KLASIK


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 14.07.2019.
Mihajlu i Valeriju pripale Zlatne matrjoške, Kusta otvorio naredni festival

Foto:Promo
Dodelom nagrada, a zatim i koncertom Nareka Haknazarjana, jednog od najpoznatijih violončelista na svetskoj muzičkoj sceni, violiniste Hačatura Almazjana, baritona Efima Zavaljnog i Kragujevčkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana, u petak je u Drvengradu završen sedmi festival ruske klasične muzike „Kustendorf Klasik“.

- Svaki put na isti način se dijalektički smenjuju oni koji su dotakli nebo i oni koji pružaju ruke da ga doraknu radeći svoj posao. Ja sam više nego srećan što iz godine u godinu dobijamo prave rezultate zato što se tu uistinu razmenjuju iskustva onih koji su uspeli da svoju tehniku i svoju umetnost unaprede u meri u kojoj je to neophodno da bi postigli komunikaciju u čitavom svetu - istakao je na zatvaranju osnivač festivala Emir Kusturica i dodao da se nada da će sledeći festival biti samo nastavak ove priče.

- Svaki put kada festival dođe do kraja, kad vidim ova mlada lica dobijem jednu ideju koja je sadržana u jednoj alanfordovskoj rečenici: "Danas sam odlučio da živim svoj život do kraja". I da ne bih zatvarao festival, dozvolite mi da već sada otvorim sledeći festival Kustendorf klasik - zaključio je Kusturica.

Kustendorf klasik festival, zajednički projekat režisera Emira Kusturice i kompanije „Gasprom njeft“, pruža priliku mladim izvođačima da se predstave i upoznaju se sa istaknutim umetnicima, a najtalentovanijima su dodeljene prestižne nagrade.

Zlatna matrjoška u kategoriji od 13 do 17 godina pripala je tenoru Valeriju Makaronu sa Akademije “P. I. Čajkovski” (Moskva), Srebrnu je dobio flautista Aleksansar Tjan (17) iz Moskovske specijalne muzičke škole “Gnjesin” (Sankt Peterburg), a Bronzana matrjoška dodeljena je klarinetisti Miroslavu Bataljonoku (15) iz Republičke gimnazije pri Beloruskoj muzičkoj akademiji (Minsk).

U kategoriji od 18 do 25 godina, Zlatnu matrjošku je dobio harmonikaš Mihajlo Živojinović (22) sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, druga nagrada je pripala sopranu Anastasiji Mihnovec sa Beloruske državne akademije (Minsk), a treću nagradu je dobila violinistkinja Ana Savkina (24) sa Muzičke akademije “P.I. Čajkovski”.

Najbolje među 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine, izabrao je žiri u kome su bili rektor Državne muzičke akademije iz Belorusije Jekaterina Dulova (predsednica), kompozitorka Anja Đorđević i pijanista Aleksandar Madžar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE