Obrenovac, 09.07.2020

OD 'RIČARDA TREĆEG' DO 'KRALJA BETAJNOVE'


Izvor: B92/JDP,Lokalne novine | Obrenovac, 16.05.2019.
Glumac Miša Janketić više nije sa nama, ali njegove uloge jesu...

Foto:JDP
Glumac Mihailo Miša Janketić preminuo je juče u Beogradu u svojoj 81. godini.

Svoju prvu ulogu na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrao je u predstavi "Ričard Treći 1961. godine. Član ansambla JDP-a bio je od 1962. do 1998. godine, i u tom periodu je ostvario preko šezdeset uloga. Poslednju premijeru Miša Janketić je imao na sedamdesetogodišnjicu JDP-a u predstavi "Kralj Betajnove", igrajući Krneca (2018).

Miša Janketić je rođen 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume u klasi profesora Mate Miloševića. Diplomirao je 1962. godine.

Na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta bio je Igo u Sartrovim "Prljavim rukama", Uroš Peti u "Smrti Uroša V" S. Stefanovića, Ljuba Vrapče u predstavi "Kad su cvetale tikve" D. Mihailovića, Raskoljnikov u "Zločinu i kazni" F. M. Dostojevskog, Stenli u "Tramvaju zvanom želja" T. Viljamsa, Horvat u Krležinom "Vučjaku", Alesandro Mediči u "Lorencaču" Alfreda de Misea, Vojvoda Mišić u "Kolubarskoj bici" i "Valjevskoj bolnici" D. Ćosića, Blagoje u "Putujućem pozorištu Šopalović" Lj. Simovića, Gavrilović u Sterijinim "Rodoljupcima" (1986) i Gradonačelnik u Gogoljevom "Revizoru", Jevrem Prokić u "Narodnom poslaniku" i Obrad Đorđević u "Tako je moralo biti" B. Nušića.

Sa velikim uspehom igrao je i na scenama drugih pozorišta: Ateljea 212, Narodnog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Zvezdara teatra.

Na filmu je sarađivao sa najznačajnijim domaćim rediteljima. U filmografiju Miše Janketića ulaze ostvarenja "San" Puriše Đorđevića, "Kako su se voleli Romeo i Julija?" Jovana Živanovića, "Opatica i komesar" Gojka Šipovca, "Horoskop" Bore Draškovića, "Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda" Žike Mitrovića, "Devojka sa Kosmaja" Dragovana Jovanovića, "Svadba" Radomira Šaranovića, "Zimovanje u Jakobsfeldu" Branka Bauera, "Svetozar Marković" Eduarda Galića, "Kako sam sistematski uništen od idiota" Slobodana Šijana, "Početni udarac" Darka Bajića, "Seks - partijski neprijatelj br.1." Dušana Saboa, "Peti leptir" Milorada Milinkovića i druga.

Igrao je u televizijskim dramama i u serijama: "Dimitrije Tucović", "Otpisani", "Salaš u Malom Ritu", "Nepokoreni grad", "Sivi dom", "Vuk Karadžić", "Bolji život", "Zaboravljeni", "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Ubice mog oca" i "Žmurke".

Dobitnik je godišnjih nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta za uloge Borisa Anenkova ("Pravednici"), Bredlija ("Pokopano dete"), Isusa ("Nekršten dan"), Živojina Mišića ("Kolubarska bitka"), Gavrilovića ("Rodoljupci"), Majora Božića ("Seobe"), Gradonačelnika ("Revizor"), Jevrema Prokića ("Narodni poslanik").

Oktobarska nagrada grada Beograda dodeljena mu je za ulogu Raskoljnikova u predstavi "Zločin i kazna", 1971. godine. Sterijine nagrade dobio je za uloge Jagoša Kralja ("Klaustrofobična komedija", 1987, Zvezdara teatar), Jevrema Prokića ("Narodni poslanik", 1991), Knjaza Nikole ("Princeza Ksenija od Crne Gore", 1994, Crnogorsko narodno pozorište) i Čika Dragog ("Smrtonosna motoristika", 2005, Atelje 212). Dobitnik je nagrada "Joakim Vujić", "Milivoje Živanović", "Raša Plaović", "Ljubiša Jovanović", Statuete "Ćuran", "Zoranov brk", "Branislav Nušić" (za životno delo).

Nagrada Udruženja filmskih glumaca za životno delo "Pavle Vuisić" dodeljena mu je 2014. godine. Našu najznačajniju pozorišnu nagradu - "Dobričin prsten", dobio je 2003. godine.

Sem što je bio glumac, Mihailo Miša Janketić se bavio pedagoškim radom.

Bio je profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE