Obrenovac, 09.07.2020

NAJBOLJI EVROPSKI DOKUMENTARCI I KRATKOMETRAŽNI FILMOVI STIŽU U SRBIJU


Izvor: Headliner.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.07.2019.
Šta nas sve čeka na 26. Festivalu evropskog filma 'Palić'

Foto:Palić Film Festival
Imajući u vidu značaj koji dokumentarni filmovi imaju za kinematografiju, Festival evropskog filma Palić tradicionalno promoviše dokumentaristiku kroz selekciju “Eco Dox” koja se bavi ekologijom i zaštitom čovekove okoline. Od ove godine, program posvećen dokumentarnim filmovima proširen je selekcijom “Novi evropski dokumentarni film” što, prema rečima organizatora, predstavlja razvoj dokumentarnog programa u skladu sa potrebama profesionalaca i publike koji posećuju festival.

Selekcija “Novi evropski dokumentarni film” obuhvata 5 filmskih ostvarenja iz svih delova Evropepo izboru selektora Igora Toholja. Program će se održavati u Art bioskopu “Aleksandar Lifka”, a sve projekcije počinju u 19 časova.

U nedelju, 21. jula publika će moći da pogleda film “Varda od Anjes” (Agnčs Varda and Didier Rouget) o profesionalnom životu nedavno preminule i višenagrađivane francuske rediteljke Anjes Varde. Sledeće večeri, u ponedeljak, 22. jula, biće prikazan film belgijsko-francuske koprodukcije “Bez udarca” (Alexe Poukine) o devetnaestogodišnjoj Adi koja prihvata poziv za večeru od momka kojeg ne poznaje. U utorak, 23. jula na programu je film “Gde si Žoao Žilberto?” (Georges Gachot), dok će u sredu, 24. jula publika moći da uživa u filmu “Wongar” srpske rediteljke Andrijane Stojković. Francuski dokumentarac “Proslava” (Olivier Meyrou) o poslednjoj reviji legendarnog modnog kreatora Iv Sen-Lorana biće prikazan u četvrtak, 25. jula.

Selekcija “Eco Dox” koja obuhvata ekološke dokumentarne filmove pokrenuta je 2008. godine u skladu sa činjenicom da živimo u vremenu u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskog delovanja na životnu sredinu i planetu Zemlju sa jedne strane, i rastuća svest o potrebi aktivizma u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode s druge strane. Ove godine program broji šest ostvarenja po izboru selektora Igora Toholja. Filmovi će se prikazivati od 21. do 26. jula u Filmskom klubu (II ulaz, prizemlje Otvorenog univerziteta Subotica) sa početkom u 17.30 za sve projekcije.

U nedelju, 21. jula selekciju će otvoriti austrijski film “Zelena laž” (Werner Boote). Sutradan, u ponedeljak 22. jula biće prikazan nemački dokumentarac “Nebo, zemlja i čovek” (Caroline Reucker). Projekcija italijanskog dokumentarca “Sojalizam” (Stefano Liberti i Enrico Parenti) održaće se u utorak, 23. jula, dok će u sredu, 24. jula, publika moći da uživa u holandskom ostvarenju “Heroj ovaca” (Ton van Zantvoort). Dokumentarac srpske rediteljke Sonje Đekić “Speleonaut – Pod kamenim nebom” biće prikazan u četvrtak, 25. jula, dok će ovogodišnju selekciju zatvoriti film “Dobrodošli u Sodomu” (Florian Weigensamer, Christian Kro¨nes ) u petak, 26. jula.

Projekcije filmova iz selekcije SHORT MATTERS, programa kratkih filmova nominovanih za nagradu Evropske filmske akademije 2018, održaće se ubioskopu Abazija od srede, 24. jula do petka, 26. jula s početkom u 13 časova. U sredu, 24. jula publika će imati priliku da pogleda sledeće filmove: portugalski film “Akvapark” (Ana Moreira), film “Potpisao sam peticiju” (Mahdi Fleifel) britansko-nemačko-švajcarske koprodukcije, francuski film “Beg” (Laëtitia Martinoni), nemačko kratkometražno ostvarenje “Kontejner” (Sebastian Lang), kao i film “Oni koji žele” (Elena López Riera) u koprodukciji Švajcarske i Španije. Sutradan, u četvrtak, 25. jula biće prikazani bugarski film “Stid” (Petar Krumov), britanski kratki film “Kolika je šteta” (Heather Phillipson), film “Oslobodite pse” (Manue Fleytoux) u koprodukciji Francuske i Belgije, italijansko-francuski film “Godine” (Sara Fgaier) i film gruzijsko-letonske koprodukcije “Zarobljenik društva” (Rati Tsiteladze). Poslednje večeri prikazivanja filmova iz ove selekcije, u petak, 26. jula s početkom u 13 sati biće prikazani ukrajinski film “Matura ’97” (Pavlo Ostrikov), belgijski film “Gnu Wildebeest” (Nicolas Keppens, Matthias Phlips), nemačko kratkometražno ostvarenje “Burkina Brandenburg Kompleks” (Ulu Braun), film “Kapitalizam” (Pablo Muńoz Gomez) u francusko-belgijskoj koprodukciji, a holandski film “Meryem” (Reber Dosky) zatvoriće ovu selekciju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE