Obrenovac, 04.07.2020

MILAN MARIĆ KAO KRALJ ALEKSANDAR


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 17.08.2019.
Šotra snima film i seriju po romanu Vuka Draškovića

Foto:Dragana Udovičić
Reditelj Zdravko Šotra potpisao je ugovor o snimanju filma i TV serije o kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Slavni reditelj radiće ekranizaciju romana "Aleksandar od Jugoslavije" autora Vuka Draškovića, a za glavnu ulogu kandidat je Milan Marić.

"Nemojte mene pitati o kastingu, već reditelja. Zadovoljan sam što će se po mom romanu o kralju Aleksandru Karađorđeviću snimiti TV serija i film. Francuzi su imali Bonapartu, Nemci Bizmarka, Italijani Garibaldija, a mi Srbi Aleksandra. On je, po mom mišljenju, najveći državnik u istoriji Srba. Od velikog Aleksandra veće je samo naše ogrešenje o njega. Mislim da je izbor Zdravka Šotre za scenaristu i režisera serije i filma najbolja odluka jer je u pitanju nesporno veliko ime naše kinematografije", kaže Vuk Drašković za Kurir.

Zdravko Šotra naglašava da je roman Vuka Draškovića inspirativan za filmsku adaptaciju.

"Aleksandar je sa 24 godine vrhovni komandant srpske vojske u pobedonosnim balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, u kojem je zadivio svet sjajnim pobedama. Njemu je sudbina namenila veoma složenu istorijsku ulogu - da ostvari davnašnje težnje Južnih Slovena, da ih ujedini u novu državu Jugoslaviju. To se kosilo sa interesima mnogih, ne samo u zemlji. Oko Musolinija se okupljaju svi koji Aleksandru rade o glavi. U Marselju, 1934. godine, dok desetine hiljada Francuza frenetično dočekuje slavnog ratnog saveznika, ubica iz bugarskog VMRO ispaljuje smrtonosne hice. Aleksandar gine kao prva žrtva fašizma u Evropi", smatra reditelj.

Drašković kaže da nepravda prema Aleksandru ničim ne može biti ispravljena.

"Moj roman, serija i film doprineće da i Aleksandar i njegovo veliko delo budu izbavljeni iz komunističke tamnice zaborava. Mi danas živimo Aleksandrovo proročanstvo:"Nije Jugoslavija greška, greška smo svi mi ovakvi kakvi smo." Očekujem da uskoro u centru Beograda, između Starog i Novog dvora, postavimo spomenik velikom Aleksandru, kako je i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić", kaže Drašković.

EKRANIZUJU I ĆOSIĆA

Televizija Nova S planira da ekranizuje i dela Dobrice Ćosića "Vreme smrti" i "Vreme zla" i rad na ovim projektima je u toku. Od septembra kreće sa emitovanjem serija "Ujka - novi horizonti" Srđe Anđelića, a mesec dana kasnije biće premijera druge sezone "Senki nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića. U produkciji "Junajted medije" snima se i četvrta sezona "Ubica mog oca", ali i nova sezona "Žigosanih u reketu".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE