Obrenovac, 23.03.2019

'Šezdeset osma u Studentu'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 19.06.2018.
Izložba 'Šezdeset osma u Studentu', koja obuhvata stranice, tekstove i naslove iz 'Studentovih' izdanja tokom 1968. godine, postavljena je u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti.

Foto:Printscreen
Izložba, kako ističu organizatori, pokazuje intelektualnu snagu mlade generacije i njen slobodarski duh, obaveštenost o međunarodnim prilikama toga doba, povezanost sa studentskim pokretima u svetu, kritičnost prema stanju na univerzitetu, ali i otvorenost profesora za saradnju sa studentima. 

Tokom proteklih pet decenija bilo je više nastojanja da se s manjom ili većom istorijskom distancom odredi politički i društveni smisao studentskih demonstracija i štrajka na Beogradskom univerzitetu početkom juna 1968. godine, uz nezaobilaznu analizu neposrednog odjeka ovih događaja u širokoj, ali i u stručnoj, kulturnoj i umetnčkoj javnosti. 

Bio je to cilj i nekoliko izdavačkih poduhvata i dokumentarnih TV programa. 

Za bolje razumevanje jednonedeljnih studentskih protesta, koliko samih događaja, toliko i okolnosti koje su do njih dovele, nezamenljivo je prelistavanje pojedinih brojeva "Studenta". 

List studenata Beogradskog univerziteta neposredno svedoči o zbivanjima tokom demonstracija, o suštini i oblicima studentskog bunta, ali pruža uvid u širi društveno-politički kontekst kojim je on bio uslovljen i izazvan. 

"Kritika svega postojećeg podrazumevala je slobodnu štampu, u kojoj bi dijalog i polemika igrali važnu ulogu. Taj ideal donekle je ostvaren u Studentu. Njegove stranice vrve od ubojitih komentara, polemika, otvorenih pisama, okruglih stolova. Došao je kraj, kako smo najavljivali, ezopovskom jeziku, što je bio sinonim za ispraznu, birokratsku leksiku", navodi Milisav Savić u tekstu povodom izložbe. 

Radnički i seljački problemi, podseća Savić, osvetljavani su u rubrici karakterističnog naslova "Seljaci i radnici teško žive". 

"Cveta autentična dokumentarna reportaža u kojoj ljudi otvoreno, iskreno, svakodnevnim jezikom, govore o problemima na poslu i u javnom životu. Novine nisu vlasništvo vlastodržaca, pa ni urednika i novinara, one su svojina građana, stranice na kojima svako može da iznese ono što ga tišti i da sugeriše kako bi ovaj svet postao mesto vredno življenja", istakao je Savić. 

Tokom trajanja izložbe predviđene su sesije na kojima će biti razmatrane teme: "Šta je ostalo od šezdeset osme - gde su danas šezdesetosmaši" (19. jun), "Student u šezdeset osmoj - šezdeset osma u Studentu" (20. jun), "Ođeci šezdeset osme u umetnosti - film, književnost, muzika, dizajn” (21. jun) i "Studentski pokret u svetu" (22. jun).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE