Obrenovac, 03.07.2020

RESTAURIRAN JOŠ JEDAN FILMSKI KLASIK


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 22.09.2019.
Premijerno prikazana digitalna verzija filma 'Balkanski špijun'

Foto:Printscreen
Digitalna verzija filma "Balkanski špijun", restaurirana u okviru projekta "Vip kinoteka", u petak je premijerno predstavljena beogradskoj publici u Centru za kulturu "Vlada Divljan".

Ponovno prikazivanje legendarnog ostvarenja Dušana Kovačevića, posle gotovo 40 godina okupilo je deo ekipe filma - Miru Banjac, Branku Petrić, Božidara Botu Nikolića, Milana Cacija Mihajlovića, Slobodana Ivetića i Milenka Jeremića.

Premijeri su prisustvovale brojne zvanice iz kulturnog i medijskog života, koje su pozdravili Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Dejan Turk, generalni direktor kompanije "Vip mobile".

- Balkanski špijun, jedno od najpopularnijih filmskih ostvarenja u regionu u režiji Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića, koje je 1984. na Festivalu igranog filma u Puli ovenčano Zlatnom arenom, će od sada publika imati priliku da gleda u vrhunskom kvalitetu zahvaljujući digitalnoj restauraciji - izjavio je Jugoslav Pantelić direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao:

- Ova filmska satira, u kojoj su nezaboravne uloge ostvarili Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Sonja Savić, Zvonko Lepetić, verodostojno i na duhovit način kroz lik Ilije Čvorovića oslikava jedno vreme kao i arhetip "balkanskog špijuna" što ovaj film čini i dalje aktuelnim.

- Vip kinoteka je projekat koji neprekidno raste. Stavljajući digitalizaciju u službu kulture do sada smo restaurirali 12 filmova, od kojih je poslednji "Balkanski špijun". Koristeći savremene tehnologije, ovo ostvarenje smo učinili dostupnim za nova gledanja kako bi i buduće generacije uživale u nezaboravnim scenama i replikama koje i dan-danas prepričavamo - zaključio je Dejan Turk, generalni direktor "Vip mobile" i "A1 Slovenija".

Dr Nele Karajlić sa svojim bendom, nastupio je nakon projekcije filma  i evergrin hitovima vratio je publiku u vreme kada je film snimljen i ponovo je oživeo atmosferu osamdesetih.

Projekcijom Balkanskog špijuna nastavlja se drugi ciklus projekta "Vip Kinoteka"a beogradska publika će imati priliku da pogleda digitalno restaurisani film na besplatnim projekcijama 3. oktobra u terminima od 18 i 20.30 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Svi zainteresovani ulaznice će moći da preuzmu na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Broj mesta je ograničen, a maksimalan broj ulaznica koji može da se preuzme je dve po osobi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE