Obrenovac, 13.07.2020

NAJBOLJE OD SVEGA. NAJBOLJE ZA SVE


Izvor: Tanjug/B92,Lokalne novine | Obrenovac, 25.06.2019.
Počinje Beogradski festival evropske književnosti

Foto:Depositphotos




Osmi beogradski festival evropske književnosti počinje danas u Domu omladine Beograd.

Do 28. juna obuhvatiće šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, panel o kritici u doba populizma i spektakla, izložbu crteža i karikatura Predraga Koraksića Koraksa posvećenu Čarlsu Simiću, kao i četiri projekcije filmova.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 8. beogradski festival evropske književnosti održaće se pod motom: "Najbolje od svega. Najbolje za sve".

Na festivalu će učestvovati moderni klasik srpske književnosti Ljubomir Simović, jedan od najpoznatijih norveških romansijera Eugen Šuljgin, čitani i cenjeni nemački pisac Ilija Trojanov, poznati slovenački romansijeri i pripovedači Jani Virk i Vlado Žabot, kao i Darko Tuševljaković, dobitnik Evropske nagrade za književnost.

Književni kritičar i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić, teoretičarka medija Ana Martinoli i politikolog Boban Stojanović razgovaraće sa moderatorkom Marijom Nenezić na panelu "Da li je kritika moguća u doba populizma i spektakla?" o tome kako umetnička, stručna, naučna, medijska, društvena ili politička kritika, kao i uopšte analitički govor u javnom prostoru funkcionišu u doba populizma, spektakla i globalne rijalitizacije javnog života.

Izložba crteža i karikatura Predraga Koraksića Koraksa posvećena je Čarlsu Simiću, možda jedinom pozitivnom Koraksovom junaku.

Za srpsko izdanje knjige Čarlsa Simića "Čudovište voli svoj lavirint", koja sadrži kratke eseje, aforizme i zapise iz pesnikove beležnice, Koraks je uradio ilustraciju naslovne strane i piščev portret.

U okviru programa "Književnost na filmu" biće prikazan nemački film Andreasa Goldstejna "Adam i Evelin", prema istoimenom romanu Inga Šulcea, francuski film Davida i Stefana Foenkinosa "Ljubomora", prema scenariju Davida Foenkinosa, italijanski film Marija Martonea "Leopardi", zasnovan na životu velikog italijanskog pesnika, kao i domaći dokumentarni film "Intimno o književnosti" u režiji Mateje Rackova i po scenariju Vuka Ršumovića.

Na 8. beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje "Literatur Cafe" Gete-Instituta Beograd.

Povodom 15 godina Foruma slovenskih kultura posebno će biti predstavljena edicija 100 slovenskih romana, o kojoj će govoriti pisci Jani Virk i Vlado Žabot i urednik edicije Gojko Božović.

Programi će se održavati u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Čitanje poznatih domaćih i stranih pisaca je svakog dana u 19 i u 20 časova, a u 21 čas je projekcija filma.

Svi programi su besplatni, a organizator je izdavačka kuća "Arhipelag".





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE