Obrenovac, 13.07.2020

MEĐUNARODNI FESTIVAL 'DANI ORGULJA'


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 26.06.2019.
Dolazi jedan od najboljih koncertnih orguljaša

Foto:Promo/RAS Srbija
Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum 19. put će se održati u periodu od 26. juna do 5. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije (gde se nalazi veličanstveni instrument zahvaljujući čijem bogatstvu zvuka svake godine publika uživa slušajući najbolje koncertne orguljaše današnjice) i Muzeju nauke i tehnike, a u organizaciji Kulturnog centra Beograda.

Ove godine program Festivala čine resitali predstavnika nemačke i francuske orguljaške tradicije.

Festival će danas otvoriti Kristijan Bišof iz Nemačke, orguljaš Crkve Sv. Margarete u Minhenu i koncertni orguljaš koji je sve češće prisutan u renomiranim koncernim prostorima Evrope i šire. U repertoaru koji je pripremio za beogradsku publiku, posebno mesto je sačuvao za nemačku muzičku tradiciju 19. veka. Tako njegov program obuhvata dela F. Mendelsona, R. Šumana i M. Regera. Deo koncerta posvetio je ranoj muzici čijem istraživanju je takođe veoma posvećen.

U petak, 28. juna nastupiće jedan od omiljenih orguljaša beogradske publike, češki umetnik Pavel Kohout, koji je širom sveta priznat kao virtuoz i kao muzičar izuzetne muzikalnosti, tehnike i neposrednosti u interpretaciji. Program koji je ovoga puta pripremio obuhvata poznata orguljska dela od baroka do 20. veka.

U subotu, 29. juna predstaviće se orguljaš Ulrih Valter, koji se rodio i školovao u Nemačkoj, a danas živi i radi u Austriji kao redovni profesor orgulja na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu. Valter će se publici predstaviti zahtevnom Svitom za orkestar u ge–molu koju je komponovao Maks Reger prema partitama i Engleskim svitama J. S. Baha. Ovu svitu, kao i Transcedentalne etide F. Lista koje čine njegov beogradski koncertni program, za orgulje je priredio sam Valter.

Ponedeljak, 1. jul je posvećen orguljama u savremenim muzičkim tokovima koncertom trija koji čine hrvatska orguljašica Milena Đukanović, gitarista Branko Trijić i perkusionista Bojan Ivković.

U sredu, 3. jula nastupiće profesor Muzičke akademije Franc List u Budimpešti, Janoš Palur. Repertoar koji je odabrao za beogradski koncert čine dela mađarskih kompozitora F. Lista i Z. Kodalja, kao i francuskih stvaraoca i orguljaša, L. Vjerna i M. Diriflea. U duhu francuske tradicije, za kraj će izvesti i improvizaciju na zadatu temu.

U petak, 5. jula Festival će zatvoriti jedan od najboljih koncertnih orguljaša današnjice, francuski umetnik Vensan Dibua, koji se od 2016. godine nalazi na prestižnoj poziciji titularnog orguljaša Katedrale Notr Dam u Parizu, zajedno sa O. Latrijem i F. Lefevrom. Dibua će predstaviti program sačinjen od dela francuskih kompozitora i orguljaša, a koncert će otvoriti Tokatom u Ef-duru J. S. Baha, čija dela čine temelj orguljaškog repertoara.

Koncerti se održavaju na veliki orguljama graditeljske kuće Zanin koje se nalaze u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru (Hadži Milentijeva 75). Koncerti počinju u 20.30 a ulaz je slobodan.

Koncertni program namenjen edukaciji najmlađe publike će se odvijati u Muzeju nauke i tehnike (Skenderbegova 51) i u Katedrali.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE