Obrenovac, 09.07.2020

BOGDAN DIKLIĆ DOBITNIK NAGRADE 'ŽIKA PAVLOVIĆ'


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 31.08.2019.
Za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu

Foto:Printscreen
Glumac Bogdan Diklić ovogodišnji je laureat nagrade "Živojin Žika Pavlović" koju Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE) dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Nagrada će Dikliću biti uručena u okviru dvanaestog po redu izdanja festivala koje će se održati od 17. do 21. septembra na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.

Prema rečima organizatora, Diklić je kao jedan od najeminentnijih glumaca u regionu ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu, i time zaslužio glavno priznanje festivala koje nosi ime našeg proslavljenog sineaste Živojina Pavlovića.

"Velika je čast primiti nagradu Živojin Žika Pavlović, i velika je čast biti predstavnik svih onih koji su zajedno sa mnom radili sve te filmove. Sebe doživljavam kao predstavnika svih reditelja, scenarista, kolega sa kojima sam zajedno igrao u svim scenama... svih onih koji su zajedno sa mnom bili 44 godine u istom poslu. Bilo bi besmisleno sebe smatrati jedinim zaslužnim za to priznanje, i kad se bolje razmisli - to je i logično", rekao je Diklić.

Diklić je rođen u Bjelovaru a 1972. upisao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Ognjenke Milićević. Nakon zapažene uloge u filmu „Nacionalna klasa“ (1979) njegova glumačka karijera kreće uzlaznom putanjom, ;koju su obeležile i uloge u filmovima „Majstori, majstori“ (1980), „Variola vera“ (1982), „Maratonci trče počasni krug“ (1982), „Čudo neviđeno“ (1984), „Oktobarfest“ (1987), „Sabirni centar“ (1989), „Tri karte za Holivud“...

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima su nagrade „Pavle Vuisić“ (2009) za životno delo, Zlatna arena u Puli, i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke (2018).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE