Obrenovac, 19.05.2019

Šta znači novi logo Narodnog muzeja?


Izvor: Mondo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.07.2018.
Slavimir Stojanović, dizajner 'odgovoran' za novi logotip ponovo otvorenog kulturnog zdanja, objasnio je koju simboliku nosi i zašto je izgled promenjen

Foto:Printscreen
Nakon 15 godina čekanja, renovirani Narodni muzej je u četvrtak uveče zvanično otvorio vrata za posetioce nakon svečanog prijema i multimedijalnog spektakla priređenog za okupljene na Trgu Republike.

Osim nove fazade, enterijera i eksponata koje sada krase Muzej, promenjen je i logotip. Grafički dizajner koji stoji iza novog simbola Slavimir Stojanović otkrio je značenja i inspiraciju koja stoji iza svega, kao i zbog čega je bilo potrebe da se menja stari logo.

"Ideja je bila da napravimo savremeni logotip i vizuelni identitet koji je u skladu sa vremenom u kojem živimo. Prethodni logotip koji je bio dosta kitnjast i opterećen estetikom Miroslavljevog jevanđelja smo hteli da pročistimo i napravimo aplikativnijim za digitalne medije. To je bio u suštini sav zadatak koji sam uradio sa velikim zadovoljstvom", istakao je Stojanović i objasnio u kom kontekstu su dve rajske ptice i "dijamant" koje vidimo iznad natpisa Narodnog muzeja.

"Dve rajske ptice ili pauna, kako god ih tretirali, praktično predstavljaju metaforu samog Muzeja koji brižno čuvaju neku relikviju u svojim kljunovima. U ovom slučaju, ja sam se odlučio da napravim nešto vrlo jednostavno što podseća na dragi kamen. Ustvari, to je određena vanvremenska i duhovna vrednost koju Muzej čuva", objasnio je on.

Stojanović je dodao koja je za njega, kao umetnika, važnost ponovnog otvaranja Narodnog muzeja.

"Iz ugla grafičkog diznajera i uopšte nekoga ko se bavi kreativnim poslom, mogu da kažem da je to jako važno jer imam osećaj da stojimo na ramenima nekih velikana koji su nam prethodili, a ne da smo ostali u večnom civilizacijskom suterenu. Zato je ova institucija od velike važnosti - ne samo kulturne, već i identitetske. Da mi znamo ko smo, šta smo i zašto smo", zaključio je Slavimir Stojanović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE