Obrenovac, 25.01.2021

DANAS SE OTVARA NARODNI MUZEJ U BEOGRADU


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.06.2018.
Čekaju vas najatraktivnije postavke, od Pikasa do pečata Stefana Nemanje...

Foto:DRAGANA UDOVIČIĆ
Narodni muzej u Beogradu konačno se otvara večeras oko 23 časa, a svi koji budu došli na otvaranje moći će da da uživaju u stalnoj postavci muzeja, koja se prostire na 5.000 kvadrata i tri nivoa.

Među najatraktivnijim eksponatima svakako će biti Renoarova "Kupačica", ukradena 1996. pa pronađena, kao, uostalom, i čitava zbirka strane umetnosti, koja je ubrzo nakon krađe povučena iz Narodnog muzeja.

Najstariji eksponat – vilica hominida- stara je između 300.000 i 500.000 godina, dok su najmlađi radovi nastali sredinom 20. veka.

Predstavnicima Narodnog muzeja nije baš lako da istaknu najveće zvezde postavke, jer muzej broji oko 400.000 artefakata, a u postavku su uvršteni najreprezentativniji primerci. Kako kažu, sve je "zvezda do zvezde".

"Imamo deo mozaika iz Svetih arhanđela kod Prizrena (zadužbine cara Dušana), pečat Stefana Nemanje, jedini predmet za koji se sa sigurnošću zna da je pripadao njemu, iz nacionalne umetnosti tu su dela Đorđa Krstića, Stevana Todorovića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Save Šumanovića, a među 200 slika zbirke strane umetnosti nalaze se i jedan Mone, Pikaso, Tuluz-Lotrek, Renoar (i njegova "Kupačica", koja nije izlagana od kada je bila ukradena 1996). Biće i sasvim novih eksponata. Recimo, iz praistorije imamo deo vilične kosti, najstariji eksponat u celoj postavci, čija se starost procenjuje na raspon od 300.000 do 500.000 godina; postavka srednjeg veka biće upotpunjena eksponatima iz manastira Rakovac iz 11-12. veka, kao i bakarnim pločicama iz 10. veka, dok će noviji period predstavljati sasvim novi portret Steve Todorovića koji je poslednjih godina Narodni muzej dobio na poklon", kaže Lidija Ham, viša kustoskinja i predstavnica za medije Narodnog muzeja.

Miroslavljevo jevanđelje je tokom rekonstrukcije čuvano u Narodnoj biblioteci Srbije.

"S obzirom na to da su tamo uradili konzervaciju celog rukopisa, kolege iz biblioteke su propisale i uslove izlaganja i čuvanja. Ovaj rukopis iz poslednje decenije 12. veka, najstariji na ćirilici, moći će da se izlaže 10 dana u toku godine i mi, naravno, nećemo propuštati te prilike", ističe Lidija Ham.

Beogradska mumija privremeno se nalazi u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta i neće stići na otvaranje, ali će ubrzo potom naći svoje mesto u stalnoj postavci.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE