Obrenovac, 20.10.2018

Milan Mladenović: Čovek koji je pričao priču o svom vremenu


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 21.09.2017
Na dan njegovog rođenja, beogradski umetnici će, zajedno sa ostalim poštovaocima kultnog jugoslovenskog benda EKV,u Galeriji Polet (Cetinjska 15), odati počast jednoj od najvećih legendi srpskog i jugoslovenskog rokenrola
Milana Mladenovića ljudi ili "kuju u zvezde" ili pljuju kao uostalom i sve velike umove. Rođen 1958. godine, Milan je “uhvatio” one najbolje - kada se slušala, mnogi će reći najbolja muzika, kada su se kupovale ploče, rušili tabui... Rođen je 21. septembra pre 56 godina.

Osamdesete su bile zlatne godine muzike. Krajem 1981. godine, Milan sa Dragomirom Mihailovićem, drugarom iz bivšeg benda Limunovo drvo, formira bend Katarina II. Već sledeće godine priključila im se i čuvena Margita Stefanović Magi, a 1983. i basista Bojan Pečar i bubnjar Ivan Vdović. Izdaju album „KatarinaII“, a većinu tekstova za debi ploču uradio je Milan. Dragomir odlazi iz grupe, a oni menjaju ime u „Ekatarina Velika“. Tako nastaje jedan od najpopularnijih bendova nekadašnje Jugoslavije, a u EKV dolazi novi bubnjar Ivan Fece Firči”.

Album „Ekatarina Velika“ izlazi 1985. godine, a danas najpoznatija pesma sa ovog albuma je “Oči boje meda”:

Voda pada na tvoje oci boje meda

Ja sam dečak iz vode

Imam trag pod levom miskom

Na tvoje usne boje mesa

Pusticu kap svoje vode

Pusticu glas iz grla...

Godinu dana kasnije izlazi album “S vetrom uz lice” koji se smatra komercijalnim probojem za bend. Lansirao ih je na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde sa Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspešnih albuma.

EKV je bend koji je slavio život i ljubav, ali priča o EKV-u je sve samo ne vesela. Weltschmerz, svetski bol koji je kao termin postojao vekovima, i dalje je bio tu.

"Ja sam bila srećna kada sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja", rekla je Sonja Savić.

Pesme Kao da je bilo nekad, Ti si sav moj bol, Novac u rukama i Stvaran svet oko mene najpoznatije su sa ovog albuma, ali tu su i Sarajevo, Soba, Grad...

Sarajevu, jednom od gradova u kojima je kao dete vojnog lica odrastao, Milan je posvetio jednu pesmu koja se našla na albumu "S vetrom uz lice", objavljenom 1986. godine.

„Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo... Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio u Beograd (1970). Stalno sam svirao, pravio neke pesmice. A onda, kad sam upoznao Gagija, nastalo je Limunovo drvo...”

Dosta je muzičara koji su prošli kroz EKV. Neki su se zadržali samo nekoliko meseci, ali svi oni ostavili su, ligično je, važan pečat na muziku.

Slikarstvo i literatura su im bili važan pokretač.

Jedan od nezaobilaznih stubova EKV-a bila je Margita Magi Stefanović. I oni koji nisu znali šta tačno radi EKV znali su za bend u kome ženu svira klavijature. Ušla je u grupu slučajno i bila je član do kraja. Posle raspada „Ekatarine Velike“ nastavila je da se bavi muzikom. Krajem 90-ih njena muzička aktivnost slabi. Poslednje godine života provela je u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika, a umrla je 18. septembra 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici. Samo tri dana pre datuma kada je rođen Milan. Slučajnost ili ne.... Ostavljamo svakome da interpretira kako želi. Uzrok njene smrti nikada nije zvanično objavljen.

Jedna od Milanović citiranijih izjava bila je ona koju je dao jednom prilikom intervjuu za Treći kanal. Rekao je da kada bi uhvatio zlatnu ribicu, poželeo da bude zdrav još 40-50 godina i da se bavi isključivo muzikom. Na žalost mnogih fanova, prerana smrt ga je sprečila da ostvari svoje želje.

- Moja prva i najveća želja bila bi da se probudim i da ustanovim da je ovo 1990. godina i da je kažem: "Uh al sam nešto ružno sanjao". Druga želja mi je da budem zdrav i čitav jedan poduži vremenski period, znači još 40, 50 godina. Treća želja mi je da zaradim toliko novca da mogu njime da pravim neke interesantne stvari kao što je muzika - rekao je Mladenović u intervjuu Trećem kanalu 1991. godine.

Albumi "Ljubav", Samo par godina za nas, Dum Dum, Kao u snu, Neko nas posmatra imali su pesme koje se i danas slušaju.

Gurni me blago da se vratim u stanje

koje podstiče krv da se popne u obraz

iscuri u glavu kao metak u čelo

jer ishod je isti, postajem siguran da

to je stvaran svet oko mene

to je stvaran svet oko mene

to je stvaran svet oko mene

samo čekam da prođe, samo čekam da prođe ..

"Dum dum" izašao je 1991. godine i bio je na neki način proročanski. Iako je sa ove distance ovaj album užasno važan, tog trenutka nije cela država gledala blagonaklono na album i na Milana.

Iako je imao priliku da ode iz Srbije i Jugoslavije on sebe nije video u tome. Vratio se iz Francuske i celoj toj priči posvetio pesmu "Zemlja".

Ovo je zemlja za nas:

Ovo je zemlja za sve naše ljude

Ovo je kuća za nas

Ovo je kuća za svu našu decu

Pogledaj me, o pogledaj me

Očima deteta

U zemlji vidim spas

Iz sna me budi glas koji ne poznajem

Dok grane miluju naša tela

Dok senke prave pokrov za nas

Pogledaj me, o pogledaj me

Očima deteta

Čujem - vrati se

Čujem - ostani

Čujem - vrati se

Dozvoli mi

Čujem - vrati se

Čujem - ostani

Čujem - vrati se

Oprosti mi

Milan je rastao i menjao se zajedno sa državom u kojoj je živeo. Bile su devedesete, a poslednji album "Neko nas posmatra" bio je Milanov najdraži. Njegovi saradnici kažu da je taj album trebalod a bude dokumentaran.

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa Ekatarine Velike na festivalu u Budvi, Mladenović biva prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa. Preminuo je 1994. godine u Beogradu. Preminuo je u 36. godini, od raka unutrašnjih organa.

Mladenović je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu. Njegovom smrću EKV je prestala da postoji.

14. jula 2011. godine, plato ispred Doma omladine u Beogradu poneo je ime Milana Mladenovića. Njegovo ime nose i ulice u Zemunu, Zagrebu i Podgorici.

Dokumentarni film o EKV-u počinje rečenicom "Od 1981. do 1994. godine u Beogradu je postojala rok-grupa Ekatarina Velika. Ovo je priča o njima i nama". EKV definitivno jeste bila jako važan deo kulture EX-YU, ali i Srbije.

Veče posvećeno Milanu Mladenoviću, jednom od najznačajnijih umetnika bivše Jugoslavije, biće održano sutra, 21. septembra, od 20h, u Galeriji Polet (Cetinjska 15). Na dan njegovog rođenja, beogradski umetnici će, zajedno sa ostalim poštovaocima kultnog jugoslovenskog benda EKV, odati počast jednoj od najvećih legendi srpskog i jugoslovenskog rokenrola koji je ostavio neizbrisiv trag za mnoge generacije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE