Obrenovac, 24.10.2018

Predstavljanje knjige 'Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića'


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 05.11.2017
Utorak, 7. novembar 2017. godine u čitaonici Biblioteke od 19 časova

U utorak, 7. novembra 2017. godine u čitaonici Biblioteke od 19 časova biće predstavljena knjiga „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića" iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu.
O knjizi će govoriti: dr Tatjane Brzulović Stanisavljević, autorka i Dejan Ristić, istoričar.

Posle osamdeset tri godine od kada je Arhivska zbirka Joce Vujića preneta u Univerzitetsku biblioteku „Svetozar Marković“ u Beogradu, u ovoj se knjizi po prvi put objavljuju izabrana pisma iz porodične prepiske Miloša Obrenovića. Njihovim objavljivanjem ne samo da se želi dati originalan i značajan doprinos istoriji i kulturnoj istoriji Srbije već i očuvati sećanje na plemenitost onoga ko je ovu arhivu prikupio i darovao. Porodična prepiska Obrenovića obuhvata, pre svega, pisma kneza Miloša ćerki i sinu, knezu Mihailu i kneginji Petriji, udatoj Bajić. Ova pisma predstavljaju ga u jednom potpuno novom svetlu, kao brižnog i nežnog oca. U zbirci se čuvaju i pisma ostalih članova porodice Obrenović.

Odan i nežan otac, utisak je koji ćete imati posle čitanja pisama koja je knjaz Miloš Obrenović pisao svojoj deci dok je bio u emigraciji. Pisma, koja su objavljena u knjizi "Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića", bacaju potpuno novo svetlo na ovog inače strogog vladara. 

"Ljubezni sine Mihailo... živi uredno, ne rasipaj novac i ne šenluči previše jahanjem konja..." Ove tople i brižne očinske savete uputio je svom sinu knez Miloš Obrenović.

Knjiga je oštampana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u okviru projekta „Digitalizacija i prezentacija kulturnog i naučnog nasleđa Arhivske zbirke Joce Vujića i objavljivanje porodične prepiske kneza Miloša Obrenovića.”

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE