Obrenovac, 18.10.2018

Narodno pozorište: Milka Stojanović među sto najboljih muzičara sveta


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.12.2017
Međunarodni biografski centar u Kembridžu ponovo je uvrstio prvakinju Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, primadonu Milku Stojanović, među sto najboljih muzičara sveta, saopšteno je iz Narodonog pozorišta.
Međunarodni biografski centar u Kembridžu ponovo je, posle 10 godina, uvrstio prvakinju Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, primadonu Milku Stojanović, među sto najboljih muzičara sveta.

U saopštenju te institucije, između ostalog, navedeno je da Stojanović, kao nosilac ovog prestižnog priznanja, može biti sigurna "u svoje mesto u istoriji i zadovoljna činjenicom da njen rad nije samo primećen, već i priznat kao izvanredan".

U svakoj godini samo sto najboljih svetskih muzičara iz svih disciplina ima priliku da se nađe na ekskluzivnoj listi, a Milka Stojanović je prvi put bila uvrštena 2007. godine.

"Milka Stojanović potvrđuje eruptivnu glasovnu snagu i istovremeno predstavlja demonstraciju pravog pevačkog čuda...Ona peva čudesno, precizno i muzikalno. Njen glas je kao kanon u službi najčistije pevačke škole, obojen nezadrživim temperamentom....Odavno nismo čuli pevača ovakvih kvaliteta...", samo su neki od zapisa inostranih kritičara koji su pratili nastupe primadone tokom njene bogate karijere.

Stojanović (80) je debitovala u ulozi Amelije u Verdijevoj operi "Bal pod maskama" i u prvih nekoliko sezona otpevala gotovo sve najznačajnije uloge repertoara dramskog soprana.

Nastupala je na svim značajnim operskim scenama sveta.

U Narodnom pozorištu je debitovala 1960, a od 1967. bila je nekoliko godina u Metropoliten operi u Njujorku, a zatim ponovo u srpskom nacionalnom teatru do 1993.

Prema sopstvenom priznanju, na nju su najveći uticaj imali otac i ujak (Branislav Vojnović, upravnik Narodnog pozorišta 1935-1939), a učestvovala je u prvom izvođenju u Srbiji Verdijevih opera "Nabuko" i "Atila" i Belinijeve "Norme".

Dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima je i "Golden Voice" koje joj je dodelio njujorški časopis "Opera News" na osnovu mišljenja stručne javnosti i operske publike, čime je svrstana u četiri najlepša glasa 20. veka.

Sto najboljih muzičara sveta, koje je odabrao Međunarodni biografski centar u Kembridžu, dobiće medalju ograničene serije, dizajniranu od strane tvoraca kraljevskih simbola za svetske monarhije i iluminirani sertifikat, štampan u punom koloru na najfinijem pergamentu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE