Obrenovac, 20.01.2019

Narodno pozori┼íte: Milka Stojanovi─ç me─Ĺu sto najboljih muzi─Źara sveta


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.12.2017
Me─Ĺunarodni biografski centar u Kembrid┼żu ponovo je uvrstio prvakinju Opere Narodnog pozori┼íta u Beogradu, primadonu Milku Stojanovi─ç, me─Ĺu sto najboljih muzi─Źara sveta, saop┼íteno je iz Narodonog pozori┼íta.


´╗┐

Me─Ĺunarodni biografski centar u Kembrid┼żu ponovo je, posle 10 godina, uvrstio prvakinju Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, primadonu Milku Stojanovi─ç, me─Ĺu sto najboljih muzi─Źara sveta.

U saopštenju te institucije, izme─Ĺu ostalog, navedeno je da Stojanovi─ç, kao nosilac ovog presti┼żnog priznanja, mo┼że biti sigurna "u svoje mesto u istoriji i zadovoljna ─Źinjenicom da njen rad nije samo prime─çen, ve─ç i priznat kao izvanredan".

U svakoj godini samo sto najboljih svetskih muzi─Źara iz svih disciplina ima priliku da se na─Ĺe na ekskluzivnoj listi, a Milka Stojanovi─ç je prvi put bila uvrštena 2007. godine.

"Milka Stojanovi─ç potvr─Ĺuje eruptivnu glasovnu snagu i istovremeno predstavlja demonstraciju pravog peva─Źkog ─Źuda...Ona peva ─Źudesno, precizno i muzikalno. Njen glas je kao kanon u slu┼żbi naj─Źistije peva─Źke škole, obojen nezadr┼żivim temperamentom....Odavno nismo ─Źuli peva─Źa ovakvih kvaliteta...", samo su neki od zapisa inostranih kriti─Źara koji su pratili nastupe primadone tokom njene bogate karijere.

Stojanovi─ç (80) je debitovala u ulozi Amelije u Verdijevoj operi "Bal pod maskama" i u prvih nekoliko sezona otpevala gotovo sve najzna─Źajnije uloge repertoara dramskog soprana.

Nastupala je na svim zna─Źajnim operskim scenama sveta.

U Narodnom pozorištu je debitovala 1960, a od 1967. bila je nekoliko godina u Metropoliten operi u Njujorku, a zatim ponovo u srpskom nacionalnom teatru do 1993.

Prema sopstvenom priznanju, na nju su najve─çi uticaj imali otac i ujak (Branislav Vojnovi─ç, upravnik Narodnog pozorišta 1935-1939), a u─Źestvovala je u prvom izvo─Ĺenju u Srbiji Verdijevih opera "Nabuko" i "Atila" i Belinijeve "Norme".

Dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja, me─Ĺu kojima je i "Golden Voice" koje joj je dodelio njujorški ─Źasopis "Opera News" na osnovu mišljenja stru─Źne javnosti i operske publike, ─Źime je svrstana u ─Źetiri najlepša glasa 20. veka.

Sto najboljih muzi─Źara sveta, koje je odabrao Me─Ĺunarodni biografski centar u Kembrid┼żu, dobi─çe medalju ograni─Źene serije, dizajniranu od strane tvoraca kraljevskih simbola za svetske monarhije i iluminirani sertifikat, štampan u punom koloru na najfinijem pergamentu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE