Obrenovac, 15.07.2020

ODRŽANI 10. MEĐUNARODNI SUSRETI U OBRENOVCU


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 15.08.2019.
Festival narodnog stvaralaštva i folklorne tradicije i ove godine činile su koreografije brojnih inostranih ansambala

Foto:lokalnenovine.rs
U Obrenovcu je u periodu od 11. do 14. avgusta održan jubilarni, deseti po redu, Festival narodnog stvaralaštva i folklorne tradicije „Međunarodni susreti“. Na gradskom trgu i u pozorišnoj sali Sportsko-kulturnog centra „Obrenovac“ smenjivale su se koreografije kako domaćih, tako i inostranih folklornih ansambala.

U nedelju, 11. avgusta, manifestacija je otvorena svečanim defileom. Svi učesnici su prošetali ulicama Obrenovca, pozdravili građane i predstavili im svoje kostime i kulturna obeležja. Publika koja je željno iščekivala zvaničan početak „Međunarodnih susreta“, na gradskom trgu uživala je i u nastupima hora „Sveti Joakim i Ana“ i hora „Obrenovačke devojke“.

Goste i publiku u svom obraćanju pozdravio je te večeri i predsednik Skupštine Gradske opštine Obrenovac Mirko Vranešević. On je istakao značaj održavanja prijateljstva sa mnogobrojnim zemljama, kao i ovakvih manifestacija koje za cilj imaju očuvanje kulture i tradicije.

Prvi dan festivala obeležili su nastupi Centra za očuvanje tradicije i kulture „TENT“ i kulturno-umetničkih društava iz Rumunije, Mađarske, Poljske, Rusije i Republike Srpske. Obrenovčani su gromoglasnim aplauzima ispratili svaku koreografiju, a različite melodije privukle su pažnju i slučajnih prolaznika.

Tropske temperature nisu umanjile posećenost ni druge večeri festivala. Ponedeljak je bio rezervisan za igre ansambala iz Francuske, Bugarske, Mađarske i Španije. Gosti su priredili još jedno spektakularno veče, a zatim, oduševljeni reakcijama publike, pohvalili atmosferu i to koliko Obrenovac ceni i poštuje svaki odigrani korak.

Vremenske prilike koje su najavljene za utorak, premestile su manifestaciju u pozorišnu salu Sportsko-kulturnog centra „Obrenovac“. Pretposlednje veče festivala bilo je veče igara iz Turske, Poljske i Rusije, a svoje sugrađane pozdravili su i folkloraši iz Stublina. I u SKC-u gostujući ansambli imali su samo reči hvale za organizaciju kompletne manifestacije, pri čemu je posebno oduševljenje izazvalo gostoprimstvo koje su ukazali svi građani Obrenovca.

U sredu je festival zatvoren nastupima folklornih grupa iz Gruzije, Slovenije, Poljske i Španije, kao i igrama koje je priredilo obrenovačko Društvo za negovanje tradicije i kulture „Jeka“.

Organizator i pokrovitelj manifestacije je Gradska opština Obrenovac. Od 2015. godine Festival je pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije CIOF, a ove godine podršku je pružio i UNESCO.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE