Obrenovac, 08.07.2020

DESETA NOĆ MUZEJA U OBRENOVCU


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 19.05.2019.
Obrenovačke postavke predstavile su različite oblike slobode na našim prostorima

Foto:Printscreen
U jubilarnoj, desetoj godini Noći muzeja u Obrenovcu, pažnja je bila usmerena ka slobodi i načinu na koji su naši sugrađani nekada provodili slobodno vreme. Postavka u galeriji Biblioteke "Vlada Aksentijević" bila je puna fotografija i razglednica Obrenovčana koji su rado odlazili na naša najlepša izletišta.

"Kada smo pre 10 godina počeli sa obeležavanjem ove manifestacije, osmislili smo jedan slogan - Noć muzeja u gradu bez muzeja. Taj slogan je još uvek aktuelan i mi se i dalje bavimo našim, obrenovačkim temama. Ovog puta odlučili smo za to da predstavimo kako su Obrenovčani nekada provodili slobodno vreme, pozabavili smo se istraživanjem o obrenovačkim izletištima, o Zabranu, Perilu, Baričkoj adi, tome kako su ova izletišta nekada bila posećivana, kojim povodima", rekla je Ivana Janošević, direktorka Biblioteke "Vlada Aksentijević".

Suveniri sa porodičnih, sindikalnih i školskih putovanja, kamp i ski-oprema verno su predstavili odraz jedne epohe koja je iza nas, a o kojoj stariji Obrenovčani imaju samo reči hvale.

"Sve ono što smo prikupili ovog puta je nešto što mi i posedujemo u našem zavičajnom fondu, ali su i ove godine veliku pomoć u pripremi ove izložbe pružili i naši sugrađani, koji su iz svojih privatnih kolekcija nam ustupili neke drage predmete koji su potpuno odgovarali temi", kazala je Janošević.

I u pozorištu "Dvorište" organizovana je Noć muzeja, a akcenat je bio na "daskama koje život znače" i scenskim slobodama.

"Mi imamo prve pisane tragove i fotografije iz 1851. godine iz Srpskih novina. Posle toga se, naravno, pozorište razvijalo, ali ne onako kako se moglo očekivati, zato što je i sama Srbija tek bila u nekom građanskom razvoju. Tu su i fotografije i iz međuratnog i posleratnog perioda", rekla je Jelena Luetić, ispred pozorišta "Dvorište".

Ovogodišnja Noć muzeja u čitavoj Srbiji organizovana je pod sloganom "Sloboda", a izložba pozorišta "Dvorište" ponela je naziv "Scenske slobode".

"Postoje predstave koje su bile kritikovane, zabranjivane i na neki način skrajnute. Scenske slobode upravo nude mogućnost publici da se informiše da u pozorištu nije baš sve tako sjajno i bajno kada je u pitanju prezentovanje naših sadržaja. Pozorište jeste bašta u kojoj najbolje uspeva prkos", dodala je Luetić.

Postavka je obilovala fotografijama napravljenim u periodu od 1851. do 1945. godine, kao i dokumentima o pozorišnim trupama i pojedincima koji su doprineli razvoju kulture amaterskih pozorišta u Obrenovcu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE