Obrenovac, 12.12.2018

Približavanje kulturnih sadržaja osobama sa invaliditetom - okrugli sto


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 13.12.2017
Poslednjih godina sve više se širi svest o ovom problemu, sve više je udruženja koja u svoje aktivnosti uključuju osobe sa invaliditetom i to su dobri primeri.

Foto:Jelena Indjić
Okrugli sto u okviru projekta "Postojim i ja", u organizaciji udruženja "Snaga optimizma" održan je u prostorijama Kluba za decu i mlade u SKC-u Obrenovac. Tema današnjeg skupa je bila "Primena i znacaj asistivnih tehnologija u kulturnom i obrazovnom životu osoba sa oštećenjem sluha".Na ovu ideju su došli članovi Udruženja "Snaga optimizma"posle prošlogodišnje "Čaplje" kada su i pored velikog odziva učesnika i publike, shvatili da program Festivala nisu mogli da prate svi naši sugrađani. 

O tome je govorila Andjleka Kaljević, defektolog i tumač za znakovni jezik, autor udžbenika za znakovni jezik i mnogih projekata koji imaju za cilj podizanje svesti o položaju osoba sa invaliditetom u kulturi i njihovom svakodnevnom životu, strucni saradnik Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom.

"Kroz primere dobre prakse i programa koje sprovodi BCOSI, a koji ukljucuje veliki broj osoba sa invaliditetom, imali smo priliku da vidimo da uz male napore osobama sa invaliditetom možemo prilagoditi sve kulturne sadržaje. Članovi udruzenja "Snaga optimizma" su nakon proslogodinje Caplje uvideli da festival nisu mogli pratiti svi, tako da je ovogodisnji festival to omogućio i osobama koje koriste znakovni jezik, angažovan je tumač i imali smo priliku da pogledamo i predstavu na znakovnom jeziku."-rekla je Anđelka Kaljević.

Poslednjih godina sve više se širi svest o ovom problemu, sve više je udruženja koja u svoje aktivnosti uključuju osobe sa invaliditetom i to su dobri primeri.

"U prethodne dve godine na teritoriji opštine Obrenovac sprovedeno je više aktivnosti koje se bave ovom temom i samim tim smo postali odličan primer svima onima kojima je cilj isti - ravnopravna uključenost osoba sa invaliditetom. Mnoge od programa smo prvi sproveli i pokazali su se vrlo značajnim na zadovoljstvo populacije gluvih i nagluvih osoba, kao i na naše zadovoljstvo. Nastavićemo sa svim vidovima podrške koje smo i do sada sprovodili, a vec krajem decembra nas očekuje i "Besedništvo" na znakovnom jeziku" - naglasila je Anđelka Kaljević.

Projekat "Postojim i ja", u okviru kojeg je i planiran ovaj okrugli sto, pored toga, realizovaće i predstavu "Sve je u redu", po knjizi Jasminke Petrović, 20 glumaca ce pričati o svakodnevnim problemima mladih, kako su se sa njima susreli, kako su to prevazišli i koje je to posledice ostavilo na njih.

O konkretnim vidovima podrške, govorio je i Goran Šehović, predsednik Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom, na osnovu programa koje Centar sprovodi i rezultata projekata "Ja sam drugAčiji" i  "Naše ruke - naša reč". Prisutni su mogli da čuju priču o slepom inovatoru kao i druga pozitivna iskustva u radu sa ljudima sa invaliditetom.

Powered by Gradjanske Inicijative i YouthBuild SrbijaFondacija Ana i Vlade DivacFondacija za mlade Obrenovca / Obrenovac Youth FoundationGradska opština Obrenovac i Balkanski fond za demokratiju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE