Obrenovac, 28.05.2020

Izložba 'Pejzaži ne mesta' u SKC-u


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 17.05.2019.
Pejzaž i pamćenje sjedinjeni su po svojoj nasumičnosti i slučajnosti koja ih povezuje sa našim vremenom

Foto:Printscreen
U sklopu svoje umetničke prakse, autorka izložbe Sara Milojević najviše pažnje posvećuje samom procesu stvaranja i rešavanju likovnog problema boje kao i pitanje ekspresivnosti slikarskog gesta. Doživljaj procesa i uložena energija prilikom stvaranja predstavljaju preduslove za nastanak radova i novih likovnih celina.

Pejzaž zauzima značajni mesto u Sarinom radu jer je, po mišljenju autora, najpogodnija disciplina za izražavanje doživljaja stvarnosti kao takve sa svim svojim sukobima unutrašnjeg i spoljašnjeg koje pronalazimo u okruženju i samom stvaraocu. Sara se izražava u širokom spektru medijuma, a na izložbi će biti prikazan izbor slika nastalih u protekle dve godine koje su deo serije koja obradjuje temu pejzaža kao ne mesta.

Autorka polazi od tradicije impresionizma i fenomena boje i na jedinsven način obradjuje temu pejzaža pridavajući mu ličnu simboliku. Jedinica od koje rad polazi je tačka. Disolucijom lineralnog poteza, tačka se kreće, odlazi a njeno kretanje za sobom ostavlja mnoštvo koje stvara sliku. Isprepletano kretanje tačaka predstavlja ujedno i duhovna kretanja stvaraoca tokom samog procesa slikanja.

Osim toga, Sara sugeriše da ove slike trebaju da se posmatraju kao objekti meditacije. Pejzaž i pamćenje sjedinjeni su po svojoj nasumičnosti i slučajnosti koja ih povezuje sa našim vremenom. Pejzaž kao ne-mesto, poništavanjem prostorne i vremenske dimenzije govori o bezvremenosti njegovog sadržaja. To nije prikaz realnog mesta već predeo koji je nastao sadejsvom unutrašnjih i spoljašnjih uticaja koji oblikuju ljudski duh. To je mesto bez pamćenja i mesto bez prošlosti. Ne-mesto je odgovor na prolaznost trenutka i donošenje bezvremenih vrednosti u sadašnjost. Okruženi smo stvarima koje nismo sami stvorili i koje imaju život i građu različitu od naše –drvećem, cvećem, travom, rekama, brdima, oblacima. One su u nama vekovima pobuđivale radoznalost i strahopoštovanje, bile su predmeti uživanja. Mi smo ih ponovno stvarali u svojoj uobrazilji, da bismo tako odrazili svoja raspoloženja. I počeli smo da mislimo o njima kao sastavnim delovima ideje koju smo nazvali prirodom. Slikarstvo pejzaža označava faze predstava o prirodi. Njegova su nastojanja i razvitak od srednjeg veka deo ciklusa unutar kojeg je ljudski duh još jednom pokušao da dođe u sklad sa svojom okolinom.

Otvaranje izložbe "Pejzaži ne mesta" zakazano je za 20. maj u 19.00 časova, u Galeriji SKC-a, a postavka će zainteresovanim posetiocima biti dostupna do 3. juna.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE