Obrenovac, 25.08.2019

Održana promocija knjige 'First take' Radovana Puletića


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 22.07.2018.
'Obrenovačko leto' 2018.

Foto: lokalnenovine.rs
Biblioteka "Vlada Aksentijević" bila je domaćin književne večeri gde je u okviru manifestacije "Obrenovačko leto" promovisana zbirka eseja "First take" autora Radovana Puletića. U pitanju je treća po redu zbirka priča ovog pisca, novinara, kolumniste i blogera, koji je među korice sabrao svojih 46 tekstova objavljenih tokom prethodnih sedam godina na stranicama Glasa Tamnave, a od 2014. i u internet novinama Kolubarske.rs u okviru bloga "3put odjedanput".

Pored autora koji je bio i moderator ove promocije u muzičkom delu programa učestvovali su Đorđe Lučić i Dragan Maki Maksimović. 

Na originalan način, kroz duhovito i zanimljivo pripovedanje, Radovan Puletić je Obrenovčane upoznao sa svojim pričama iz života pretočenim u zbirku "First take". Kako sam autor navodi njegove životne staze su podeljene na tri dela : fudbalske, kafanske i pešačke, a čitalačka publika u Obrenovcu je zajedno sa njim, ove večeri, prošetala tim stazama.

Priče iz života protkane su likovima koji su deo autorove svakodnevice, pa se tako u ovoj zbirci mogu pročitati eseji o legendarnim ubskim fudbalerima, o kafani i prijateljima iz mladosti, eseji prepuni emocija posvećeni porodici poput priče "Ona" koju je Puletić posvetio svojoj ćerci,  ali i priče o svemu onome što decenijama unazad proživljava narod na ovim prostorima.

Kafana kao večita inspiracija, kao mesto gde se prepliću različite sudbine, dele radosti i tuge, našla je mesto i u ovoj zbirci priča.

" ’Bem ti čoveka koji nema svoju kafanu. Koji nema svoj azil za šankom gde beži kad god mu namršteni život zabrani prolaz i preseče odstupnicu. Ili, ređe, svoj tron, na koji se penje u ranim večernjim satima, kada savlada lavine neplaćenih računa za komunalije i zadovolji dnevne vulkane očekivanja uže porodice, prvih komšija i zahtevnog rukovodstva matičnog preduzeća....

Roditelji su mi govorili da se javljam starijima i jedem zatvorenih usta. Učitelji - da je 7 puta 6 = 42. Treneri – „ ko hoće da pobedi, ne sme da izgubi”. Tesali me oficiri čim zakasnim iz grada i promašim iz M-70 sa rasklopnim kundakom. Edukovali profesori „ustav je operativni akt racionalizacije društva.” Ali, tek sam u kafani naučio ono od čega se sastoje najopasniji delovi života: da nije zlato sve što sija, da se ne jede sve što leti, da može da bude al` ne mora da znači, da ništa nije tako crno kao što je nebo plavo, da i neoprostivi minut treba ispuniti dugim bekstvom od 60 sekundi, da drugima praštam što više, a sebi što manje i - da je u životu pošteno najteže, al` da se najduže može." - deo iz priče "Kafana" - "First take".

Radovan Puletić, rođen 1963. godine, po zanimanju je pravnik, a pisanjem se bavi skoro tri decenije na jedan originalan i literarno prepoznatljiv način. Do sada je objavio zbirke tekstova “Brat” i “Krvni prijatelji”. Oženjen je i otac dvoje dece. Živi i radi na Ubu.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE