Obrenovac, 22.02.2019

Pu spas za sve nas: Sjajna monodrama o heroini Drugog svetskog rata


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 10.02.2018.
Biblioteka ÔÇŁVlada Aksentijevi─çÔÇŁ u Obrenovcu,sreda, 14. februar 2018. godine u 19 ─Źasova.

Promo


´╗┐

Monodrama „Pu spas za sve nas“  bi─çe odigrana u Biblioteci "Vlada Aksentijevi─ç" u sredu 14. februara sa po─Źetkom u 19 ─Źasova.

Jedna od najve─çih humanitarnih radnica prošlog veka, koja je spasila izme─Ĺu osam i deset hiljada dece iz ustaških logora, bila je Diana Budisavljevi─ç. Poreklom Austrijanka, bila je udata za uglednog zagreba─Źkog hirurga, Julija Budisavljevi─ça. Drugi svetski rat zatekao ju je u Zagrebu. Imala je tada pedeset godina i dve odrasle ─çerke.

Humanitarni rad Diane Budisavljevi─ç trajao je od odluke da osnuje svoju „akciju“, do trenutka kada je njenu kompletnu dokumentaciju nasilno preuzela OZNA. Prvobitna zamisao da daje nov─Źane priloge, brzo je prerasla u akciju spasavanja dece iz logora. U tome joj je koristilo austrijsko poreklo, ali i odlu─Źnost od koje nije odstupala. Svrha „akcije“ bila je o─Źuvanje identiteta srpskog naroda sa tih prostora, tako što bi se što više budu─çeg naraštaja spasilo i popisalo, a posle rata, posledice progona i izgnanstava koje su deca i njihove porodice trpeli, što bolje i lakše prebrode.

U vladavini bratstva i jedinstva, posle rata, nije bilo poštovanja za doga─Ĺaje koji su poznati kao Akcija Diane Budisavljevi─ç. OZNA je ovoj ┼żeni oduzela kartoteku s imenima dece, koju je pa┼żljivo vodila da bi mališane vratila pravim staraocima; ako pre┼żive – bilo deca, bilo staraoci. Znala je da je time pora┼żena nada za bezbroj roditelja koji su tra┼żili svoje k─çeri i sinove i verovatno je naslu─çivala da ─çe se zaboraviti na hiljade dece koja su, zahvaljuju─çi ustaškim logorima, umrla od torture, iscrpljenosti i gladi.

Ipak, nakon muka i opasnosti kojima se izlagala tokom rata, kao i svog narušenog zdravlja, kada je ratu napokon došao kraj, do vra─çanja dece i spajanja porodica nije došlo. Ime i rad Diane Budisavljevi─ç prakti─Źno su nestali.


Monodrama „Pu spas za sve nas“ bavi se uzrocima brisanja Dianinog imena i Akcije, kroz pra─çenje njenog rada u ratnim godinama. Preuzevši na sebe ulogu spasioca nedu┼żnih, Diana nije znala kakve ─çe je strahote zadesiti i kakve ─çe posledice one imati po njen ┼żivot.

Po motivima dnevnika Dijane Budisavljevi─ç, tekst monodrame potpisuje Nina D┼żuver.
Lik Dijane Budisavljevi─ç tuma─Źi Jelena Puzi─ç.
Klavir: Sonja Luki─ç

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE