Obrenovac, 14.07.2020

MUZIKA I HUMANOST U NAJDUŽEM DANU U GODINI


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 18.06.2019.
VEČE ROMANTIZMA - petak, 21.jun 2019.godine u 19 časova - SKC Obrenovac

Foto:Promo

U petak, 21. juna 2019. godine, u svetu, pa i u Srbiji biće obeležen Svetski dan muzike.

Tim lepim povodom, na velikoj pozorišnoj sceni Sportsko kulturnog centra u Obrenovcu, u 19 časova, biće održan donatorski koncert VEČE ROMANTIZMA u izvođenju obrenovačkog pijaniste Matije Jocića.
Na programu će biti izvedena dela S. Franka, G. Pjernea, S. Rahmanjinova, F. Lista, F. Mendelsona, F. Šuberta i F. Šopena.

Ulaz je slobodan, a prikupljanje donacija za našu sugrađanku Kristinu Gajić biće na dobrovoljnoj bazi i nije uslov, već stvar dobre volje Obrenovčana koji su inače nebrojeno puta do sada pokazali svoju humanost u sličnim situacijama. Svaka pomoć, makar i simbolična je dobrodošla, jer ova lepa i pametna devojka koja će iduće godine maturirati u Tehničkoj školi, još uvek nije uspela da prikupi sva neophodna sredstva za lečenje koje je u toku.

MATIJA JOCIĆ je rođen u Beogradu 1995. godine. Klavir svira od svoje šeste godine. Pored redovne osnovne škole u “Posavskim partizanima” u Obrenovcu pohađao je i Muzičku školu “Vatroslav Lisinski”, u klasi prof. Bojane Brašnjević. Srednju je završio u Muzičkoj školi “Mokranjac” u klasi prof. Nataše Đurović, a potom u klasi prof. Mirjane Đorđević. Diplomirao 2017. sa 23 godine, kao redovan student na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Maje Rajković.

Usavršavao se na masterklas predavanjima najčuvenijih pedagoga i pijanista među kojima su i Dejvid Vestfol sa Univerziteta u Hartfordu, SAD, Žaske Ruvije sa Konzervatorijuma u Parizu, kao i masterklas Aleksandra Sinčuka. Stipendista je fonda za mlade talente Republike SRBIJE Dositeja. Na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima osvojio je mnoge nagrade, među kojima su: druga nagrada na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije 2009. godine, zvanje ,,Laureata’’ na međunarodnom takmičenju ,,Muzički trenuci’’ u Bačkoj Topoli i nagrada za najuspešniju interpretaciju na internacionalnom takmičenju ,,Belgrade Chopin Fest’’ 2013.godine.

Kao solista na klaviru održao je preko 50 resitala širom Srbije a u Beogradu u Galeriji Srpske Akademije Nauka i Umetnosti-SANU, Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine, Studentsko kulturnom centru, galeriji ARTGET Kulturnog centra Beograda, Kulturniom centru ,,Čukarica’’, galeriji ,,Parobrod’’ i dr..

Svetski dan muzike ustanovljen je osamdesetih godina prošlog veka zahvaljujući nekadašnjem francuskom ministru kulture Žaku Langu koji je predložio da se najduži dan u godini, dan letnje ravnodnevnice, širom Francuske proslavlja besplatnim koncertima što profesionalaca i amatera, pa sve do rokera, klasičara, dece.

U Srbiji se ovaj Dan muzike proslavlja dvadeset treći put. Ne samo u koncertnim dvoranama već i na trgovima parkovima i ulicama razni talentovani izvođači pokušaće da dođu do javnosti koja ih do tada nije čula i tako promovišu muziku kojom se bave.

Matija Jocić, za koga će se, verujemo tek čuti, kaže da ovoga puta želi da pomogne drugarici Kristini kao i da bi voleo da na koncert dođe što vise mladih ljudi.

Za većinu nas to je lepa prilika da čujemo kvalitetnu klasičnu muziku kako bi nam, ne samo početak već i ostatak leta, bio ispunjen muzikom, ljubavlju i radošÄ‡u.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE