Obrenovac, 24.05.2019

Predstava 'Solunci govore' u SKC-u


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 27.10.2018.
'Poetski teatar' COTK-a oživeće neponovljivo svedočanstvo i sećanje na sve one koji su učestvovali u velikoj pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu

Foto:Printscreen
Predstava ”Solunci govore”, rađena po tekstu proslavljenog pisca Antonija Đurića, a u izvođenju članova pozorišta ”Poetski teatar” Centra za očuvanje tradicije i kulture ”Termoelektrane Nikola Tesla”, biće odigrana povodom obelešavanja stote godišnjice oslobođenja Obrenovca u Prvom svetskom ratu.

Pisac Antonije Đurić prikupio je mnoštvo svedočenja preživelih ratnika iz Prvog svetskog rata i uobličio ih u tekst pogodan za pozorišno kazivanje. Režiju ovog dramskog komada potpisuje Aleksandar Veličković, rukovodilac pozorišta ”Poetski teatar”, uz diskretne rediteljske intervencije koje su se pre svega zasnivale na poštovanju glumačkog izraza i izgovorenog teksta koji izaziva duboke i iskrene emocije.

Projektom ”Solunci govore”, pokušava se oživeti neponovljivo svedočanstvo i sećanje na sve srpske rodoljube koji su učestvovali u velikoj pobedi naše vojske u Prvom svetskom ratu. Igranje ”Solunaca” je i jedinstvena prilika da se šira javnost i kulturna scena upoznaju sa dešavanjima koja su obeležila jedan od najznačajnijih istorijskih momenata za naš narod i celokupnu Evropu, a o kojima se, na žalost, u Srbiji ne zna dovoljno.

Ova svečanost deo je zvaničnog programa obeležavanja jednog veka od oslobođenja Obrenovca u Prvom svetskom ratu, koji organizuju Komisija za kulturu Veća GO Obrenovac i JP Sportsko-kulturni centar Obrenovac, a u saradnji sa Centrom za očuvanje tradicije i kulture ”Termoelektrane Nikola Tesla” Obrenovac.

Realizaciju predstave su podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Mladi glumci pozorišta ”Poetski teatar” će na jedinstven način oživeti najznačajnije trenutke srpske istorije i podsetiti sugrađane na veliku pobedu i žrtve koje je naš narod podneo u borbi protiv neprijatelja tokom Prvog svetskog rata. Glumci pozorišta ”Poetski teatar” u ulogama naših proslavljenih ratnika, na umetnički način će oživeti sećanje na sve srpske rodoljube koji su nesvakidašnjim stradanjima doprineli velikoj pobedi srpskog naroda.

Predstava ”Solunci govore” biće odigrana u petak, 2. novembra, sa početkom u 19.30 časova u pozorišnoj sali Sportsko-kulturnog centra ”Obrenovac”.

Ulaz je slobodan!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE