Obrenovac, 20.10.2018

OBELEŽENO 35 GODINA RADA SPORTSKO KULTURNOG CENTRA OBRENOVAC


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 06.10.2017
U pozorišnoj sali Sportsko kulturnog centra  održana je svečana akademija povodom 35 godina rada obrenovačkog Doma kulture.

lokalnenovine.rs
U pozorišnoj sali Sportsko kulturnog centra  održana je svečana akademija povodom 35 godina rada obrenovačkog Doma kulture.

Dom kulture i sportova je zvanično  počeo sa radom 8. oktobra 1982. godine. Osnovan je od strane Gradske opštine Obrenovac kao institucija koja ima za cilj da pod jednim krovom objedini sportske i kulturne programe i aktivnosti. 

"Zaista mi je puno srce što vas sve vidim ovde, a moram biti tako sebičan pa reći da mi je najviše drago što večeras ovde vidim dugogodišnjeg direktora i graditelja Doma kulture, Branka Miloševića. Davne 1982 godine radni ljudi, na čelu sa pomenutim čika Brankom su izgradili nesvakidašnji objekat jedinstven čak u svetu, a projektovao ga je arhitekta Dragan Ilić, verovali ili ne, po uzoru na svemirski brod. Danas Dom kulture nije samo obična građevina, danas je Dom kulture dom svakog Obrenovčanina, druga kuća svih nas koji ga volimo i koji pokušavamo da sačuvamo svaki njegov ćošak, kako bi smo ga ostavili našim pokolenjima kao što je i nama ostavljen u amanet." - rekao je direktor SKC Obrenovac Ivan Jegorović.

Direktor Jegorović je naglasio da se SKC Obrenovac razvija bolje nego ikada i naveo da su u ovom objektu održane brojne pozorišne predstave srpskih pozorišta, koncerti klasične i popularne muzike, izložbe naših savremenih umetnika, filmske projekcije, dečiji programi.Sportske aktivnosti, utakmice, takmičenja, sportske igre, nezamislive su bez prostora Sportske hale i bazena JP SKC „Obrenovac“.

Pored toga naglasio je da je prostor nekadašnjeg bioskopa Palež renoviran i da je sada na tom mestu prvi fakultet u Obrenovcu, obnovljen je i restoran na bazenima a u planu je i izgradnja još jednog dečijeg bazena sa pratećim elementima akva parka. Ljubitelji pozorišnih predstava i bioskopskih projekcija u prethodnom periodu su bili u prilici da pogledaju najbolja ostvarenja, a po rečima direktora,ta dobra praksa će se nastaviti i ubuduće na zadovoljstvo svih sugrađana.

Svi oni koji su došli da proslave rođendan svog Doma kulture imali su priliku da uživaju u vrhunskom izvođenju arija operskog pevača Olivera Njega koji je himnom "Bože pravde" otvorio svečanu akademiju. Dečji hor Kruna od nota pod dirigentskom palicom Maje Obradović izvođenjem pesme "Obrenovac moj voljeni grad" raznežio je sve prisutne.

Povodom ovog značajnog jubileja uručena su i specijalna priznanja. Nagrada za životno delo  dodeljena je dugogodišnjem direktoru Doma kulture Branku Miloševiću, za kulturno stvaralaštvo Vladimiru Laletu Andriću, a za sportsko stvaralaštvo Dragoljubu Tasiću. 

Specijalna zahvalnica  uručena je ambasadoru Kraljevine Norveške u Beogradu, Arneu Sanes Bjornstadu za  pomoć koju je Norveška pružila prilikom obnove Sportsko kulturnog centra posle poplave. Zahvalnicu je u ime ambasadora primila Janne Marit Knutrud, zamenik ambasadora.

"Drago mi je da je Norveška imala priliku da pomogne Srbiji, posebno vašem gradu da se vrati u normalu. Mi smo u poslednjih nekoliko godina podržali rekonstrukciju kuća, rekonstrukciju svih onih  sistema koji su bili pogođeni poplavama, pomagali smo mala i srednja preduzeća, kao i lokalnu poljoprivredu.Biili smo u prilici da pomognemo obdaništa i škole, zdravstvene i kulturne institucije u deset opština u Srbiji u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija."- rekla je Janne Marit Knutrud.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miroslav Čučković  koji se povodom jubileja SKC-a obratio prisutnima.

"Svaki Obrenovčanin je utkan u istoriju ovog objekta, svaki Obrenovčanin će biti utkan u budućnost ovog objekta i to je nešto na šta svi zajedno treba da budemo ponosni. Mislim da prva asocijacija kada se pomene nekada Dom kulture a danas SKC jeste ovaj objekat u kojem se nalazimo, koji je zaista bio preteča moderne arhitekture u drugoj polovini prošlog veka. Naravno, svi odmah pomisle i na tople olimpijske bazene, ali naši stariji sugrađani se sećaju bioskopa "Palež" i  Sokolskog doma u koji su utkali svoju mladost. Duh ovog našeg grada i duh ovog objekta ovde ustvari čine ljudi. Prvi baletski koraci, prvi košarkaški koraci, prve recitacije, veliki sportski događaji, veliki umetnici na ovim daskama koje život znače suštinski čine istoriju ovoga mesta. Predano ćemo raditi svi zajedno na jednom jedinom cilju da uradimo sve ono što je neophodno da Obrenovac postane najlepše mesto za život, i da niko nema potrebu da ga napušta da svako ima potrebu da ovde ostane, da osnuje svoju porodicu, da ima što veći broj dece i da naš grad zauvek živi. Zato ja i volim da kažem srećan nam danas svima zajedno rođendan."- rekao je predsednik GO Obrenovac, Miroslav Čučković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE