Obrenovac, 31.05.2020

Filmovi 'Slobodne Zone' u Obrenovcu (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 28.05.2019.
Ulaz na sve projekcije je besplatan

Foto:Promo
Obrenovačka publika će imati priliku da potpuno besplatno pogleda najbolje filmove za koje se tokom 14. izdanja festivala “Slobodna zona” koji je u novembru prethodne godine održan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu tražila karta više.

Ideja turneje “Slobodne zone” podrazumeva decentralizaciju kulture i želju da se ekskluzivan filmski sadržaj učini dostupnim publici ne samo u većim gradovima, već i u manjim mestima.

Filmovi će se prikazivati u pozorišnoj sali Sportsko-kulturnog centra ”Obrenovac” od 20.00 sati, po sledećem rasporedu:

Sreda, 29. maj – “Leto”, Rusija, Francuska, 2018, igrani film. Trajanje: 126 minuta. Režija: Kiril Serebrenikov.

– U Lenjingradu 80-ih rok muzika se sluša pred komisijom za cenzuru u strogo kontrolisanim uslovima. Uprkos tome, grupa mladih rokera i pankera i njihovi obožavatelji krišom se okupljaju u stanovima da bi slušali muziku sa Zapada, komponuju i sviraju po malim klubovima za mlade. Tokom jednog toplog leta ranih osamdesetih, Majk, nekrunisani kralj te mini andergraund scene pomaže mladom i talentovanom Viktoru Tsoju da postane zvezda. Kada se Majkova žena Nataša zaljubi u Viktora, nastaje nesvakidašnji ljubavni trougao. Sjajni glumci i fenomenalan soundtrak zvezda sovjetskog roka i panka dopunjuju Bowie, Dylan, T-Rex, Sex Pistols, Velvet Underground, Led Zeppelin. Kroz nadrealne muzičke scene oni postaju alter ego glavnih junaka. Oni su uzori, simboli, nedosanjan san jedne mladosti bez budućnosti.

Ponedeljak, 3. jun – “Bergman – godina života”, Švedska, 2018, dokumentarni film. Trajanje: 117 minuta. Režija: Jane Magnusson.

– U periodu od šest godina, sredinom 20. veka, dešava se nešto neverovatno. Visoki, mršavi Šveđanin, na pragu četrdesete, ulazi u kreativni period bez presedana. Između 1957. i 1963. godine on režira neke od najznačajnijih klasika u istoriji filma, producira veliki broj pozorišnih produkcija za scenu i radio, i pored toga režira šest televizijskih filmova. U okvirima savremenih filmskih stvaralaca Ingmar Bergman ostaje nenadmašan do današnjeg dana.

Utorak, 4. jun – “Tranzit”, Nemačka, Francuska, 2018, igrani film. Trajanje: 102 minuta. Režija: Kristian Pecold.

– Nemačke trupe su nadomak Pariza. Georg beži u Marsej u poslednjem trenutku. NJegov prtljag sadrži legat pisca Vajdla, koji je okončao sopstveni život iz straha od progona. Ovaj legat sadrži manuskript, nekoliko pisama i odobrenu vizu od strane ambasade Meksika. U ovaj lučki grad primljeni su samo oni koji mogu da dokažu da će ga napustiti, što znači da vam je neophodna dozvola ulaska od potencijalne zemlje domaćina. Preuzevši Vajdlov identitet, Georg pokušava da se domogne jedne od retkih propusnica za brod.

Četvrtak, 6. jun – “Kapetan”, Nemačka, Poljska, Portugalija, Francuska, 2017, igrani film. Trajanje: 118 minuta. Režija: Robert Šventke.

– U poslednjim danima Drugog svetskog rata mladi nemački vojnik, boreći se da preživi, pronalazi uniformu nacističkog oficira. Lažno se predstavljajući, on uz uniformu preuzima i njegov identitet i postaje monstruozni zločinac poput istih onih ljudi od kojih pokušava da pobegne.

Ponedeljak, 10. jun – “Srbenka”, Hrvatska, 2018, dokumentarni film. Trajanje: 72 minuta. Režija: Nebojša Slijepčević.

– U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Četvrt veka kasnije reditelj Oliver Frljić režira pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.

Utorak, 11. jun – “Tri lica”, Iran, 2018, igrani film. Trajanje: 100 minuta. Režija: DŽafar Panahi.

– Iako je DŽafaru Panahiju od 2010. godine zabranjeno da snima filmove, on nastavlja sa radom bez odobrenja iranskih vlasti. NJegov najnoviji film, Tri lica, je na Kanskom festivalu prihvaćen sa entuzijazmom. Režiser se ponovo našao za volanom, ovog puta u društvu iranske glumice Behnaz DŽafari, i njih dvoje kreću na put u jedno selo na granici sa Azerbejdžanom. Mlada devojka Marzije Rezai se putem video poruke obraća reditelju. Ona bi htela da studira glumu i čak biva primljena na studije glume. Međutim, njeni roditelji poštujući tradiciju nameravaju da je udaju i na taj način staju na put njenoj želji.

Sreda, 12. jun – “Najbolji ortaci”, Velika Britanija, 2018, igrani film. Trajanje: 95 minuta. Režija: Toby MekDonald.

– “Samo najjači opstaju” je glavna filozofija u engleskom muškom internatu u Kaldermauntu. Ako nisi snažan, atletski tip, ti si gubitnik. To niko ne zna bolje od štrebera Ambersona, koji je bio na dnu školske društvene lestvice od kada ga sećanje služi. Ambersonov život se okreće naglavačke kada se u školi pojavi Agnes, neodoljiva ćerka nastavnika francuskog. Odjednom Amberson postaje ljubavni posrednik između Agnes i Vinčestera, školske zvezde i sportskog heroja. Vinčester definitivno ima izgled kojim može da osvoji Agnes, ali Amberson ima harizmu. Da li će Amberson imati hrabrosti da joj prizna istinu i pokaže ko je u stvari?

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE