Obrenovac, 16.07.2019

Izvedena predstava ”Snežana i 7 patuljaka” na znakovnom jeziku


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 31.08.2018.
Obrenovačko leto 2018

Foto:Beogradski centar za osobe sa invaliditetom
Manifestacija "Obrenovačko leto" gde je publika svih generacija tokom celog leta mogla da uživa u raznovrsnom sadržaju, ulazi u svoju završnicu. Mnogobrojni koncerti, predstave za decu i odrasle, plesni performansi obeležili su leto za nama i pokazali da ova manifestacija iz godine u godinu prerasta u ozbiljan kulturni događaj u Obrenovcu.

Tako je bilo i sinoć na sceni u dvorištu Biblioteke ”Vlada Aksentijević” gde je, u okviru ove manifestacije, odigrana predstava ”Snežana i 7 patuljaka” na znakovnom jeziku. Predstavu je realizovao Beogradski centar za osobe sa invaliditetom, a izveli su je učenici osnovnih i srednjih škola iz Obrenovca. Dramatizaciju i režiju je uradila Anđelka Kaljević, defektolog-surdolog i tumač za znakovni jezik.

Predstava „Snezana i 7 patuljaka," je treća po redu predstava na znakovnom jeziku u realizaciji Beogradskog centra za osobe sa invaliditetom. Akteri predstave, ovi mladi glumci sa izuzetnom voljom i energijom, su učenici osnovnih i srednjih škola iz Obrenovca koji su vredno radili proteklih dana, a pred sam izlazak na scenu imali su određenu dozu treme. Ona nije uticala na fantastično i nimalo lako izvođenje predstave, što je i potvrđeno aplauzima u dvorištu biblioteke „Vlada Aksentijević“. 

"Raditi predstavu na dva jezika, u ovom slučaju drugi jezik je znakovni jezik, je težak izazov... Uskladiti govor, pokret ruku i glumu, prilagoditi tekst, nije ni malo lako... Ova deca me iz godine u godinu sve više iznenađuju, obožavam ih." - rekla je Anđelka Kaljević, defektolog-surdolog i tumač za znakovni jezik.

Cilj ove predstave je upravo da se osobama sa oštećenim sluhom približi scenska umetnost i omogući im da uživaju u njoj, podjednako kao publika koja može da čuje dijalog.

"Sama izrada predstave finansirana je od strane Komisije za kulturu Gradske opštine Obrenovac, kojima se zahvaljujemo što nam svaki put izlaze u susret i time podržavaju ovakvu priču. Ono što je cilj našeg Udruženja je da napravimo što više sadržaja u koje bi mogle da budu uključene osobe sa oštećenjem sluha pa s tim se trudimo da bar jednom godišnje imamo predstavu." - rekla je Anđelka.

Zahvaljujući Centru za osobe sa invaliditetom uskoro će osobe sa oštećenjem sluha na sajtu "Videti zvuk" moći da dobiju sve neophodne informacije.

"U saradnji sa Gradskom Bibliotekom ”Vlada Aksentijević” uskoro ćemo ugraditi prvu indukcionu petlju u biblioteci, to će biti prva indukciona petlja postavljena u biblioteku gotovo u celoj Srbiji. kroz rad i program biblioteke ćemo se truditi da što više programa bude prilagođeno osobama koje koriste znakovni jezik i koji su korisnici slušnih aparata." - naglasila je Anđelka.

Predstava ”Snežana i 7 patuljaka” na znakovnom jeziku nedavno je izvedena na druženju hraniteljskih porodica, a u narednom periodu, u saradnji sa predškolskim ustanovama, biće izvedena u vrtićima u Obrenovcu i šire.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE