Obrenovac, 24.08.2019

Izlo┼żba 'Deli─çi neolitske stvarnosti: Nove prakse u konzervaciji vin─Źanske kulturne ba┼ítine u Stublinama'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 19.09.2018.
┬áOtvaranje izlo┼żbe je 20. septembra u Galeriji Sportsko-kulturnog centra Obrenovac

Foto:lokalnenovine.rs


´╗┐

U Galeriji Sportsko-kulturnog centra Obrenovac 20. septembra bi─çe otvorena izlo┼żba "Deli─çi neolitske stvarnosti: Nove prakse u konzervaciji vin─Źanske kulturne baštine u Stublinama", koja se realizuje saradnjom Gradske opštine Obrenovac i Muzeja grada Beograda.

Sistematskim arheološkim istra┼żivanjima na vin─Źanskom lokalitetu u Stublinama kod Obrenovca prona─Ĺeno je stotine hiljada fragmenata raznih predmeta od pe─Źene gline, kosti, roga i kamena.

Arheološka istra┼żivanja na lokalitetu Crkvine u Stublinama  su do sada donela va┼żne rezultate za poznavanje stanovanja, ekonomije, kulta i religije tokom perioda poznog neolita.

Lokalitet Crkvine u Stublinama nalazi se u blizini Obrenovca, na oko 50 km jugozapadno od Beograda. Re─Ź je o velikom vin─Źanskom naselju iz perioda poznog neolita na kome je nedestruktivnim metodama terenske prospekcije evidentirano preko 250 ku─ça i drugih nerezidencijalnih objekata. Prva arheološka iskopavanja u Stublinama sprovedena su 1967, a od 2008. Muzej grada Beograda na ovom lokalitetu izvodi savremena sistematska arheološka istra┼żivanja. Do danas je otkriven veliki broj predmeta va┼żnih za razumevanje društvenih dinamika u neolitu Centralnog Balkana. Najzna─Źajniji nalaz sa Stublina svakako predstvaljaju 44 stilizovane vin─Źanske figurine, koje su otkrivene u jednoj od istra┼żenih ku─ça. Zahvaljuju─çi rezultatima istra┼żivanja u Stublinama, Muzej grada Beograda je 2012. godine izlo┼żbom METAHOUSING: NEOLITHIC AND MODERN DWELLING IN BELGRADE predstavljao Srbiju na Olimpijadi kulture i Internacionalnoj izlo┼żbi arhitekture i dizajna u Londonu. Zna─Źaj lokalitet za kulturnu baštinu Srbije potvr─Ĺen je i odlukom Vlade Republike Srbije, koja je 2014. proglasila Crkvine u Stublinama za kulturno dobro.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE