Obrenovac, 14.06.2024

Profesor fizičkog iz Dimitrovgrada: Biciklom do Moskve i nazad


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2017.
Saša Krstev, profesor fizičkog, iz Dimitrovgrada, ove jeseni napravio podvig. Na put dug 3.153 kilometra krenuo preko Mađarske

Foto:Privatni arhiv
Saša Krstev, profesor fiskulture iz Dimitrovgrada i zaljubljenik u biciklistički sport, ovu jesen iskoristio je da svojim dvotočkašem otputuje do Moskve i vrati se nazad u Srbiju. Na put dug 3.153 kilometra krenuo je iz Dimitrovgrada, preko Mađarske, Slovačke, Poljske, Belorusije i Letonije, i posle mesec dana vožnje, krajem septembra našao se u ruskoj prestonici. Ugrabio je, kaže, septembar, jer bi već u oktobru za novu rutu bilo kasno, zbog poznatih meteo- prilika u Rusiji i u ovom delu Evrope.

- Planirao sam da idem u Rusiju i posetim Moskvu još pre desetak godina, dok se još nisam aktivno ni bavio biciklizmom. Sada su se konačno stekli finansijski i drugi uslovi i svoj san sam ostvario. Na putu sam sreo mnoge bicikliste koji su uglavnom vozili ka istoku, dok sam ja išao na severoistok - priča Krstev.

Prema njegovim rečima, biciklizam je zavoleo onog trenutka kada je na televiziji počeo aktivnije da gleda trke po zapadnoevropskim zemljama, naročito nadmetanja po Alpima u Italiji, Francuskoj i drugim zemljama koje priređuju ovakva takmičenja. Za put se nije posebno pripremao, ali je znao da će izdržati jer je verovao u sebe.

Krstev je u Moskvi boravio nedelju dana. Za to vreme obišao je mnogo toga, mada kaže da bi za detaljnije posete trebalo mnogo više vremena.

- Ruska prestonica obiluje raznim institucijama i ustanovama koje svedoče o bogatom kulturno-istorijskom nasleđu do koga Rusi mnogo drže. Počev od Crvenog trga, preko Lenjinovog mauzoleja, impozantnog metroa, jednog od najdužih na svetu, preko Muzeja Otadžbinskog rata, do utakmica Spartaka. To je ono čega ću se sećati do kraja života i što vredi videti - kaže Saša.

Put od preko 3.000 kilometara nije bio nimalo lak, naročito u Poljskoj, gde ga je stalno pratila kiša i gde je, kako kaže, bio na pravoj psihičkoj probi.

NAPORAN SPORT

- BICIKLIZAM je naporan sport. To znaju svi, a naročito oni koji gledaju velika svetska nadmetanja. Često moraš da se boriš sam sa sobom, da vidiš koliko možeš. U tim trenutcima ne smeš da poklekneš. Kroz celu Poljsku sam vozio protiv vetra u prsa i po kiši, što nije nimalo prijatno. Naprotiv, često sam se pitao - šta mi je sve ovo trebalo. Ipak, nema odustajanja - zaključuje Krstev, koji planira narednih godina da vozi prema zapadnoevropspkim zemljama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE