Obrenovac, 16.04.2024

Priča o nastanku Deda Mraza: Kako je Sveti Nikola postao simbol novogodišnjih praznika?


Izvor: espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.01.2018.
Krajem decembra, mališani širom sveta sastavljaju spisak želja i šalju ih krupnom deki koji živi na Severnom polu i nosi neobično crveno odelo...

Foto:Profimedia
Opšte je poznato da je Deda Mraz inspirisan hrišÄ‡anskim svecem, ali ne i kako je čuveni episkop postao simbol Božića.

Sveti Nikola živeo je krajem trećeg i početkom četvrtog veka u Maloj Aziji, gde je bio episkop Mire Likijske.

Bio je poznat po svojoj velikodušnosti - kao mladić je izgubio oba roditelja i nasledio njihovo bogatstvo, pa je rado pomagao siromašnima.

Postoji mnogo legendi o njegovom životu, a jedna od najpoznatijih svakako je priča o tome kako je Sveti Nikola započeo običaj koji je danas veoma zastupljen širom sveta, posebno u zapadnoj kulturi: kačenje čarapa u kojima se kriju pokloni. Navodno je jedne večeri Sveti Nikola Čudotvorac kroz dimnjak kuće jedne siromašne porodice bacio vreću punu zlata. Ono je palo pravo u čarapu, koja je bila okačena iznad ognjišta kako bi se brže osušila. Zbog svoje skromnosti, molio je čoveka koji ga je jedne večeri spazio da nikome ne otkrije njegovu tajnu, ali ova priča nije dugo ostala skrivena.

Priča o nastanku Deda Mraza

U XVI veku, legende i običaji vezani za Svetog Nikolu u severnoj Evropi bivali su sve manje uticajni i zastupljeni. Neko je, međutim, morao da isporuči poklone namenjene najmlađima, pa je na tlu današnjeg Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske (posebno u današnjoj Engleskoj), korišÄ‡en lik iz starih priča nazvan "Otac Božić".

Slično je bilo i u Francuskoj, gde je nazvan identično - Père Nöel. U Nemačkoj je nazivan Christkind i prikazivan kao beba zlatne kose, simbol novorođenog Isusa Hrista.

Ubrzo po osnivanju Sjedinjenih Američkih Država, doseljenici su ga pominjala kao Kris Kringle, a holandski imigranti u Americi širili su stare priče, u kojima su Kris Kringle i Sveti Nikola uobličeni u jedan lik - Sinterklaas i, kasnije, Santa Claus. U decenijama koje su usledile, on je nazivan na različite načine širom planete, ali se legenda o starijem čoveku velikog srca koji sprema najlepše poklone za dobru decu zadržala.

Deda Mrazov izgled

Česta je zabluda da je Deda Mrazovo crveno-belo odelo poteklo iz reklame za jedan popularni brend. Mnogo pre nego što je poznati napitak prvi put napravljen, Sveti Nikola je prikazivan u odeći crvene boje. U viktorijansko doba on je slikan u zelenim, crvenim, plavim i braon odorama, ali je crvena boja bila najzastupljenija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE