Obrenovac, 19.05.2024

Sve boje duge


Izvor: Suza,Lokalne novine | Obrenovac, 15.12.2017.
Jednom davno sve boje sveta su zapo─Źele sva─Ĺu...

Foto:Profimedia


´╗┐

Svaka je tvrdila da je baš ona najbolja, najva┼żnija, najkorisnija, najomiljenija.

Zelena re─Źe:
– Jasno je da sam ja najva┼żnija. Ja sam znak ┼żivota i nade. Izabrana sam za travu, drve─çe, liš─çe… Bez mene, uginule bi sve ┼żivotinje. Bacite pogled na prirodu i vide─çete da mene ima najviše.

Plava je prekine:
– Ti samo misliš na zemlju, ali uzmi u obzir nebo i more. Voda je izvor ┼żivota, pomo─çuoblaka iz plavog mora. Nebo daje prostor, mir i vedrinu (spokojsto). Bez mog mira vi biste bili mahnita tela.

┼Żuta se zakikota:
– Vi ste tako ozbiljne. Ja donosim smeh, radost i toplinu u svet. Sunce je ┼żuto, mesec je ┼żut, zvezde su ┼żute. Svaki put kada pogledaš suncokret, celi svet po─Źinje da sesmeši… Bez mene ne bi bilo zabave.

Narand┼żasta je bila slede─ça koja je zasvirala svoju pesmu:
– Ja sam boja snage i zdravlja. Mo┼żda sam retka, ali sam dragocena, jer slu┼żimunutrašnjim potrebama ljudskog ┼żivota. Ja nosim sve najva┼żnije vitamine. Setite se samo šargarepe, narand┼żi, dinja, ploda manga… Ja se ne povla─Źim sve vreme okolo, ali kada ispunim nebo za izlaska ili zalaska sunca, moja lepota toliko blješti da niko ni na jednu od vas ne pomisli.

Crvena više nije mogla da izdr┼żi. Viknula je:
– Ja sam vladar svih vas, krv ┼żivota. Ja sam boja opasnosti i hrabrosti. Voljna sam boriti se s razlogom. Mogu zapaliti krv. Bez mene bi zemlja bila pusta kao mesec. Ja sam boja strasti i ljubavi, crvene ru┼że i maka.

Purpurna se digla do svoje pune visine. Bila je visoka i govorila je sa velikom pompom:
– Ja sam boja vladanja i mo─çi. Kraljevi, ─Źelnici, vladike – uvek su me birali, jer ja sam boja autoriteta i mudrosti. Ljudi me ne pitaju, nego slušaju i pokoravaju se.

Indigo je govorila najtiše od svih, ali vrlo odlu─Źno:
– Zamislite mene! Ja sam boja tišine. Jedva da me primete, ali bez mene sve ste visuvišne. Ja zra─Źim misao, sumrak i dubine. Trebate me za ravnote┼żu i kontrast, za molitvu i unutrašnji mir.

I tako su se boje nastavile hvaliti, svaka uverena da je ona najbolja. Njihova sva─Ĺa postajala je sve glasnija.

Odjednom bljesnu sjajna bela svetlost, za─Źuje se grom i prasak. Po─Źe jaka kiša. Sve se boje skupiše od straha i stisnuše jedna uz drugu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE