Obrenovac, 06.07.2020

VERODOSTOJNA EVROPSKA PERSPEKTIVA KLJU─îNA ZA ZAPADNI BALKAN


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 16.06.2019.
Za region Zapadnog Balkana klju─Źna je verodstojna evropska perspektiva, re─Źeno je na Evropskom forumu Vahau u Austriji

Foto:EPA/STEPHANIE LECOCQ


´╗┐

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev istakao je u Getvajgu da njegova zemlja ne ┼żeli odmah da postane ─Źlanice EU, ali ┼żeli, nakon svih ulo┼żenih napora, da joj se omogu─çi otvaranje pristupnih pregovora.

Zaev je, na Evropskom forumu Vahau u samostanu Getvajg, rekao da Skoplje ne vidi nikakvu alternativu punopravnom ─Źlanstvu u EU.

"EU je za nas atraktivna i motivisala nas je. Puno toga smo ve─ç uradili i verujemo u Evropu. Promenili smo ime i sa─Źuvali identitet", objasnio je on.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han kazao je da je zajedni─Źka Evropa mogu─ça samo prijemom svih zemalja Zapadnog Balkana. Prema njegovim re─Źima, unutrašnjoevropski procesi obnove i proces proširenja, koji ─çe, kako je objasnio, trajati godinama, trebalo bi paralelno da teku.

Me─Ĺutim, ukazuje da je za tako nešto potrebna politi─Źka volja.

Subota Evropskog foruma Vahau bila je u znaku Zapadnog Balkana, a predsednica austrijske pokrajine Donja Austrija, Johana Mikl Lajtner, poru─Źila je da treba regionu dati verodostojnu evropsku perspektivu.

„Zemljama Zapadnog Balkana treba pomo─çi u obnovi i sa zemljama, kao što su Severna Makedonija i Albanija, treba otpo─Źeti pristupne pregovore“, naglasila je ona.

Mikl-Lajtner, nekadašnja ministarka unutrašnjih poslova Austrije, rekla je da je neophodno ponuditi verodostojnu i konkretnu perspektivu da te zemlje mogu postati ─Źlanice EU, kao što je Austrija imala pre više decenija.

Prema njenim re─Źima, postoje samo dve mogu─çnosti - da se region prepusti Kini, Rusiji ili nekom drugom, ili da postanu deo evropske porodice vrednosti.

"─îim kandidati ispune sve kriterijume po pitanju vladavine prava, slobodnog tr┼żišta i poštovanaj ljudskih prava, ne sme biti odlaganja i pogrešnih kompromisa", podvukla je Mikl-Lajtner.

Austrijska kancelarka Brigite Birlajn podsetila je na otvaranje granica pre 30 godina i pristupanje Austrije EU pre 25 godina, ocenivši to „va┼żnim istorijskim prekretnicama“. Austrija je, prema njenim re─Źima, dokazala stabilnost i doslednost u evropskoj politici.

"Evropa je pred velikim izazovima, koji moraju biti zajedno savladani. Austrija je spremna da da svoj doprinos i u budu─çe ─çe ostati sna┼żan partner Unije", podvukla je Birlajn.

To, kako je dodala, zna─Źi biti otvoren za promene, za nove procese i više komunikacije. Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da je neophodno zajedni─Źko izjašnjavanje o „sna┼żnoj i zajedni─Źkoj Evropi“.

Va┼żna osnova za to je ja─Źanje principa subsidijarnosti, zajedni─Źka spoljna politika, jedinstvena politika prema migrantima, kao i zajedni─Źki bud┼żet i više para za istra┼żivanje i inovacije, naveo je on.

Tajani je izrazio uverenje da stabilnost na Zapadnom Balkanu zna─Źi i više stabilnosti za Evropu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE