Obrenovac, 23.10.2018

Skupština danas o amandmanima


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.11.2017.
Danas će se nastaviti raspravu o amandmanima na nekoliko zakona iz oblasti obrazovanja

Foto:Epa,Efe/Koča Sulejmanović
Među tim zakonima je i Predlog zakona o dualnom obrazovanju.

Na te zakonske predloge ukupno je podneto 793 amandmana, a danas je razmotreno 17 amandmana.

Poslanici vladajuće koalicije i juče su u raspravi isticali da je predloženi zakon o dualnom obrazovanju “reformski iskorak” i da će omogućiti brže zapošljavanje mladih, dok opozicija i dalje oštro kritikuje predložena rešenja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je istraživanje koncepta dualnog obrazovanja sagledalo i interese oko 1.800 poslodavca, i domaćih i stranih, koji su se izjasnili da nameravaju da uvode neki od modela dualnog obrazovanja.

Za sada je, kaže, licencirano 205 kompanija koje su ispunile uslove.

“To se radi korak po korak”, rekao je Šarčević i naveo da se refromišu i gimnazijski i programi srednjih stručnih škola, te da dualno obrazovanje traži svoje mesto kroz treći i četvrti stepen.

Pre početka rada, predsednica parlamenta Maja Gojković je na vanrednoj konferenciji za novinare rekla da je danas nešto pre 10 sati u njen kabinet upalo troje poslanika Dveri, među kojima je bio i lider te stranke Boško Obradović i tamo vikali, vređali i fizički je sprečavali da izađe iz kabineta.

Sama je, kaže, uspela da sve troje poslanika fizički izbaci iz kancelarije, kako bi otišla na sastanka sa delegacijom Senata Italije.

Nije, ističe, dozvolila da se parlament pretvori u, kako je rekla, fašistički poligon poslanika Dveri.

Gojkovićeva je rekla da su, pored Obradovića, u njen kabinet upali poslanici Marija Janjušević i Srđan Nogo, a sve troje su zbog ranije izrečenih opomena udaljeni sa sednice na 20 dana.

Obradović je to negirao.

Smatra da nije bilo osnova za njegovo udaljenje sa sednice na 20 dana, te je naveo da je sa poslanicima Dveri došao u kabinet predsednice parlamenta kako bi je pitao zašto je prošle nedelje isključen sa sednice.

Predstavnici Dveri su, kako je i najavio Obradović, na sajtu objavili snimak dešavanja u kabinetu.

Ta dešavanja su pominjana i na sednici parlamenta, a pojedini poslanici vladajuće koalicije osudili su ponašanje poslanika Dveri.

Na početku rada, poslanici su postavljali pitanja, pa je između ostalog poslanik SNS Goran Pekarski pitao da li će biti pooštrene sankcije za poslanike koji zloupotrebljavaju parlament i šalju ružnu sliku o Skupštini.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE