Obrenovac, 22.10.2018

REAKCIJA NA MERE ZAGREBA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 03.08.2017.
Brnabić: Uputili smo protestnu notu Hrvatskoj

Foto:Vlada Srbije
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije uutila notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji povodom odluke Zagreba da uvede strože mere kontrole uvoza poljoprivrednihh proizvoda.

Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali neće ignorisati Hrvatske nove mere na srpske proizvode i uspeće da zaštiti naše proizvođače i izvoznike, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić uz ocenu da Hrvatska tome krši SSP.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara u Podgorici, rekla da na Samit Američko-jadranske povelje dolazi manje optimistična i lošije raspoložena nego kada je pre izvesnog vremena odlazila u Trst na Samit lidera zapadnog Balkana.

Kako je istakla mere koje je uvela Hrvatska sigurno će biti tema koju će da pokrene na radnom delu sastanka, jer potez Zagreba, kako kaže, ne ide u prilog regionalne saradnje.

"Pričali smo pre mesec dana u Trstu i dve osnovne teme su bile infratrukturno povezivanje i ekonomska saradnja. Napravili smo regionalnu privrednu komoru, postoji toliko mnogo stvari u kojima sarađujemo i u kojima smo sarađivali", podsetila je Brnabić.

Predsednica Vlade je konstatovala da je Srbija mnogo puta pokazala da je i tolerantna, i fleksibilna, i konstruktivna, ali da joj se čini da svake godine, otprilike u vreme proslave oružane akcije “Oluja” u Hrvatskoj, iz te zemlje stižu negativni signali.

"Ovo je jasno kršenje SSP-a. Mi smo kao vlada uputili notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji. Razgovaramo i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi, kako bismo imali zajednički nastup prema ovom pitanju”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da, kada neko povuče potez poput Hrvatske, onda ne može da se govori o ekonomskoj integraciji i saradnji.
To nisu stvari koje treba da se dešavaju u regionu, rekla je Brnabić.

"Srbija će pokazati još jednom da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorisati i uspećemo da zaštitimo i naše proizvođače i izvoznike", poručila je Brnabić i izrazila je danas uverenje da će se naći zajedničko rešenje u vezi novih mera hrvatske vlade i pre nego što reaguje Evropska komisija.

Brnabić sa Plenkovićem o problemu taksi na voće

Brnabić je i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću prenela da mere Hrvatske potpuno onemogućavaju izvoz iz Srbije i drugih zemalja u regionu.

"Pričali smo o tome i još ćemo razgovarati popodne. Čini mi se da on nije imao sve informacije, ali važno je da ministarstva piljoprivrede i privrede Srbije nastave razgovor direktno sa Hrvatskom da se ovo u što kraćem roku završi, jer ne ide u prilog regionalnoj saradnji i stabilnosti o kojoj pričamo sada već drugi put u mesec dana", rekla je Brnabić.

Brnabić je ukazala da su kvote povećane 22 puta, i da bude još gore, te kvote se ne pirmenjuju po kamionu, već po biljnoj vrsti u kamionu, što potpuno onemogućava izvoz iz Srbije i drugih zemalja u regionu u Hrvatsku.

Odlično stanje u budžetu, slede mere za brži rast BDP

Ana Brnabić je najavila i da će Vlada Srbije u naredne dve nedelje izaći sa kratkoročnim merama koje će pozitivno uticati na brži rast bruto domaćeg proizvoda. Ona je rekla da je juče održana sednica Vlade na kojoj je sporiji rast BDP-a od očekivanog bila glavna tema.

"Pošto nam je odlično stanje u budžetu, sa veoma dobrom fiskalnom disciplinom i suficitom, možemo da uložimo u kratkoročne mere koje će uticati na rast, a dobre su u smislu kapitalnih investicija. Gledaćemo koje sve projekte imamo spremne u ovom trenutku. Investiraćemo više nego što smo mislili da ćemo investirati tokom 2017", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je o rastu BDP-a razgovarala sa Fiskalnim savetom, Republičkim zavodom za statistiku i ekonomistima u Srbiji koji se objektivno time bave i naglasila da građani ne treba da brinu.

"Važno je da su svi naši ekonomski pokazatelji veoma dobri. U ovom trenutku imamo industrijsku proizvodnju koja će svakako preći šest odsto rasta, a možda će ići i do osam odsto. Imamo izvoz koji raste ubrzano, između 11 i 12 odsto, imamo smanjenje nezaposlenosti, koja je u ovom trenutku oko 14 odsto", rekla je Brnabić.

Rast BDP-a, koji je sporiji od predviđenog, posledica je pre svega, kako je objasnila, loših vremenskih uslova. Oštra zima, a kasnije pad nivoa vodotokova, veoma su loše uticale na termo-sektor.

"U drugom kvartalu smo imali velike suše, gde je veoma pogođena proizvodnja električne energije iz hidroelektrana, koja je pala za čak 40-42 odsto, ali to su vremenski uslovi oko kojih vlada ništa nije mogla da učini", rekla je Brnabić i dodala da je suša uticala i na poljoprivrednu proizvodnju i rod kukuruza.

"U ovom trenutku deluje da će rast bdp-a biti 2,5 odsto, ali vlada svakodnevno radi na tom pitanju", zaključila je Brnabić.

Podsetimo, premijerka Brnabić boravi u Podgorici, gde će, na marginama Samita Američko-jadranske povelje razgovarati i sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Pensom.

Kako je premijerka najavila, Srbija će na ovom samitu ponovo istaći svoju opredeljenost ka vojnoj neutralnosti i ukazati na činjenicu da je, i pored toga, jedan od lidera na Balkanu kada je reč o učešÄ‡u u mirovnim misijama.

"Srbija je sedma zemlja u Evropi i 45. na svetu po učešÄ‡u u mirovnim misijama. I tu se vidi naša ozbiljnost i posvećenost mirovnim procesima u okviru Ujedinjenih nacija i Evropske unije", rekla je Brnabić i dodala će na Samitu razgovarati i o migrantskoj krizi tokom koje je kroz Srbiju prošlo, kako je rekla, više od milion migranata.

"I tu se Srbija pokazala kao jedan od lidera i najotvorenija zemlja našeg regiona i EU, kada je reč o pomoći tim ljudima, a da ne zatvori svoje granice", rekla je Brnabić.

Predsednica vlade je naglasila da je Srbija uspela i da, zajedničkim akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, zaštiti građane naše zemlje.

"Sprečili smo oko 22.000 ilegalnih migranata da uđu u Srbiju. Uspeli smo da zaštitimo našu zemlju i ponašali smo se odgovorno", rekla je Brnabić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE