Obrenovac, 23.10.2018

'Imamo pravo na istinu o posledicama NATO agresije'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.10.2017.
Ministri u Vladi su sastali se sa Inicijativnim odborom za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja na zdravlje stanovnika Srbije i životnu sredinu

Foto:Tanjug, arhiva
Aleksandar Vulin, Goran Trivan i Zlatibor Lončar su razgovarali o formiranju koordinacionog tela i nacionalne laboratorije.

Ministar zaštite životne sredine Trivan potvrdio je za Tanjug da je održan prvi sastanak sa članovima Inicijative na kojem su predstavnici vlade podržali nastojanje grupe naučnika različitih profilada da građani Srbije, kako je rekao, saznaju pravu istinu o kvalitetu životne sredine i eventualnim posledicama NATO bombardovanja .

"Uključićemo se i pomoći da se kroz egzaktna istraživanja utvrdi šta se zapravo događalo posle 1999. godine i da vidimo koje mere mogu da se preduzmu da se saniraju posledice, ako se utvrdi da ih je bilo", rekao je ministar.

Trivan je dodao da je dogovoreno da se na sledećem sastanku, čiji datum nije preciziran, sa predstavnicima Inicijativnog odbora razmatraju dalji koraci, kao i da se predloži metodologija rada, rokovi istraživanja i odrede oni koji će ih sprovoditi.

Ministar je naglasio da je "stvar" toliko ozbiljna da se ne može raditi na prečac, ali da su već 1999. i nešto kasnije preduzimane određene mere zaštite životne sredine i prikupljeni određeni podaci.

"Na sastanku smo podsetili jedni druge na to šta se sve događalo i razgovarali smo o tome koji bi put u istraživanju bio najbolji , kao i o primeni određenih svetskih metodologija kako bi rezultati do kojih dođemo bili priznati u svetu", naveo je Trivan.

On je dodao da će ministarstvo zaštite životne sredine koordinisati u ovom projektu i uključivati pojedince i institucije koji imaju naučni i stručni kapacitet i mogu da doprinesu prikupljanju podataka.

"Građani imaju pravo na tačnu informaciju o kvallitetu i uslovima životne sredine i snažno smo opredeljeni da se ova istina sazna. Osnovni cilj je da se zaštite građani i da ako ima posledica vidimo šta nam je činiti u narednim decenijama", poručio je Trivan.

Sastanak Inicijativnog odbora sa ministrima usledio je nakon što je grupa stručnjaka iz raznih oblasti prošlog meseca uputila zvaničan dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je ukazala na neophodnost formiranja koordinacionog tela i nacionalne laboratorije kako bi se ispitao uticaj NATO agresije na zdravlje i životnu okolinu.

Član Inicitivnog odbora i načelnica Klinike za neuroonkologiju KCS, prof.dr Danica Grujičić, izjavila je ranije za Tanjug da inicijativa najeminentnijih strucnjaka "nije politička stvar".

"Cilj je da se formira koordinaciono telo koje će na jednom mestu prikupiti sve postojeće podatke, ali i organizovati analize koncentracije odredenih toksičnih materija danas u vazduhu, vodi, zemljištu, hrani", rekla je Grujiicić.

Ona je naglasila da mladim naucnicima država treba da pomogne da analizom ranijih analiza i sadašnje situacije pripreme doktorate i naučne radove koji će biti matematički tačno procenjeni i koji će moći da dokažu šta nam se u stvari desilo.

"Ne možete pričati o tužbi, ako nemate naučne podatke. Jedino tako možemo sa ozbiljnom studijom da izađemo pred svet, a u krajnjem slučaju dugujemo svima istinu o tome šta su nam uradili", rekla je Grujičić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE