Obrenovac, 28.05.2020

Kad bi u nedelju bili izbori u BG, pobedili bi...


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 07.12.2017.
Na beogradske izbore, kada bi bili odr┼żani u nedelju, iza┼ílo bi 48 odsto gra─Ĺana, a najvi┼íe glasova osvojila bi lista vladaju─çe koalicije bez SPS-a, 39 odsto

Foto:Thinkstock


´╗┐

To je pokazalo istra┼żivanje agencije Faktor plus. Tako─Ĺe, to istra┼żivanje je pokazalo i da bi po 16 odsto osvojile lista Grupa gra─Ĺana Aleksandar Šapi─ç i koalicija Pokreta slobodnih gra─Ĺana, Narodne stranke i Dragana ─Éilasa.

Direktor agencije za ispitivanje javnog mnjenja Faktor plus Vladimir Peji─ç rekao je danas na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru da je izvesno da ─çe više od 50 odsto gra─Ĺana iza─çi na beogradske izbore, što je, kako je ocenio, visok broj.

Istra┼żivanje je ipak pokazalo da bi na izbore izašlo 48 odsto gra─Ĺana, da 30 odsto njih ne bi izašlo, dok 22 odsto razmišlja o tome.

On je kazao da je istra┼żivanje pokazalo da bi više gra─Ĺana izašlo na beogradske nego na republ─Źke izbore, ukoliko bi oni bili raspisani.

Peji─ç je kazao da je Faktor plus dugo izbegavao istra┼żivanje o beogradskim izborima jer je nejasno kako ─çe izgledati koalicije i liste, te je istra┼żivanje obavljeno s potencijalnim izbornim listama koje su navo─Ĺene u medijima.

Izborna lista Aleksandar Vu─Źi─ç, odnosno vladaju─çe koalicije, bez SPS, osvojila bi 39 odsto glasova, dok bi SPS, ukoliko bi izašla, samostalno osvojila 5,9 odsto.

Istra┼żivanje je pokazalo da bi po 16 odsto osvojila lista Grupa gra─Ĺana Aleksandar Šapi─ç, i koalicija Pokreta slobodnih gra─Ĺana, Narodne stranke i Dragana ─Éilasa.

"To je dosta visok rezultat za Šapi─ça s obzirom da nema stranku... Visok je i rezultat za koaliciju PSG, Narodna stranka i Dragana ─Éilasa s obzirom da ─Éilas nije u kampanji i na negativna zbivanja u PSG", kazao je Peji─ç.

On je kazao da sasvim "solidan rejting" ima i Grupa gra─Ĺana "Ne davimo Beograd" (2,8 odsto), a da je iznena─Ĺenje Luka Maksimovi─ç - "Ljubiša Preleta─çevi─ç-Beli" (6,1 odsto).

Po istra┼żivanju, na parlamentarne izbore, kada bi bili odr┼żani u nedelju, izašlo bi 41 odsto gra─Ĺana, a 38 odsto ne bi.

Na parlamentarnim izborima 53 odsto osvojio bi SNS, SPS 9,6 odsto, DS 6,9 odsto, PSG 5,6 odsto, Dveri 3 odsto.

"Bele┼żi se pad PSG u odnosu na prethodni mesec, nije to još dramati─Źno. DS malo bolje stoji, a bele┼żi se i blagi rast Narodne stranke Vuka Jeremi─ça", kazao je Peji─ç.

Gra─Ĺani Beograda bi, po istra┼żivanju, na nivou republike najviše glasali za listu vladaju─çe koalicije (bez SPS). Ta lista bi osvojila 44,8 odsto, dok bi PSG osvojio 8,7 odsto glasova, DS 8,5 odsto, a SPS 8,3 odsto.

Istra┼żivanje je pokazalo da najviše poverenja gra─Ĺani imaju u crkvu (58 odsto). U predsednika Srbije poverenje ima 54 odsto ispitanika, u vojsku 48 odsto, a najmanje poverenja gra─Ĺani imaju u pravosu─Ĺe i prosvetu.

Na pitanje da li bi Srbija trebalo da bude ─Źlanica EU sa "Da" odgovorilo je 38 odsto ispitanih, 35 odsto reklo je "Ne", dok je 27 odsto reklo da to ne zna, odnosno nema stav.

Istra┼żivanje je u okviru projekta "Politi─Źki barometar", a podaci su prikupljeni od 28. novembra do 5. decembra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE