Obrenovac, 12.12.2018

Vučić: Mi smo mali, zbog Putina obraćaju pažnju na nas


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.12.2017.
Predsednik Srbije, uoči posete Moskvi, poručio ruskom narodu da treba da znaju da Beogradu nije uvek lako, ali da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji

Foto:Tanjug
Aleksandar Vučić je u intervjuu za rusku agenciju Tas izjavio da je Srbija jedina zemlja među onima koje teže članstvu u EU koja nikada nije glasala protiv Rusije. Odnosi sa Rusijom prioritet su Srbije za budućnost, kazao je predsednik Vučić za Tas.

"Ali to nije samo pitanje naših tradicionalnih odnosa, kao što neki tvrde. To je pitanje našeg budućeg odnosa, pošto vidimo Rusiju kao jednog od ključnih partnera u budućnosti, a ne samo u prošlosti sa njenim velikanima kao što su Dostojevski, Jesenjin i Puškin, koje bi vam pomenuo i svaki Amerikanac. Mi smatramo Rusiju kao našeg partnera na političkom, ekonomskom i svakom polju", istakao je predsednik Vučić.

Srpski predsednik kaže da je za razvoj srpsko-ruskih odnosa uvek više zaslužan ruski predsednik Vladimir Putin nego mi. Ljudi u Srbiji poštuju i vole Rusiju, ali mi smo mala zemlja i samo zahvaljujući Putinovom liderstvu, pažnja se obraća na Srbiji.

"Ako se setimo prethodnika Vladimira Putina, Srbija jedva da je postojala za njih, pošto su Jeljcinovi sastanci sa predsednikom (Slobodanom) Miloševićem bili veoma retki", podsetio je. "Putin nije značajan samo za ruski narod, već tokom svog mandata on vodi brigu i pokazuje pažnju i srpskom narodu i mi smo mu veoma zahvalni na tome", rekao je predsednik Vučić.

Za Srbe, kako je dodao, sastanak sa liderom bratske Rusije je uvek izuzetno važan događaj. "Nadam se da ću na našem sastanku razgovarati o globalnim pitanjima i da ću još jednom zahtavliti Ruskoj Federaciji na njenoj podršci terotirojanom integritetu Republike Srbije. To nisu prazne reči, već istinska zahvalnost", kazao je predsednik Srbije.

Objasnio je i da Srbija nije i neće ni u budućnosti uvesti sankcije Rusiji. Uz podsećanje da je to već puno puta do sada rekao ne samo ruskim medijima, već i svima drugima, predsednik Vučić je ponovio da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji i, kako je kazao, nijedan pritisak ne može da nas natera da promenimo ovu poziciju.

"Želeo bih da se obratim narodu Rusije i kažem jednu stvar koju političari već znaju, ali je važno i da obični građani znaju: Nije uvek lako za Srbiju, ali setite se da je Srbija jedina zemlja među onima koje teže članstvu u EU koja nikad nije glasala protiv Rusije ni na jednom međunarodnom sastanku i koja nikad nije uvela nikakve sankcije", rekao je Vučić.

Beograd se, istakao je, suočava sa ozbiljnim pritiskom zbog svojih dobrih odnosa sa Moskvom. "Ponekad kad učestvujete na nekim sastancima na Zapadu, o vezama između Rusije i Srbije od dva sata razgovara se sat i 45 minuta", naveo je srpski predsednik.

Predsednik Srbije boraviće u poseti Moskvi od 18. do 20. decembra tokom koje će, kako se očekuje, razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o brojnim bilateralnim i svetskim pitanjima, navodi ruska agencija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE