Obrenovac, 23.10.2018

Vlada usvojila Predlog zakona o dualnom obrazovanju


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 10.10.2017.
Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici Predlog zakona o dualnom obrazovanju, saopšteno je iz Vlade Srbije

Foto:Tanjug, arhiva


´╗┐

Ovim zakonom bi se omogu─çilo efikasnije obrazovanje, a mladima obezbedilo zapošljavanje odmah posle srednje škole. Cilj zakona je prilago─Ĺavanje srednjeg stru─Źnog obrazovanje potrebama privrede, smanjivanje stope nezaposlenosti mladih do 25. godine i ja─Źanje konkurentnosti privrede Republike Srbije na regionalnom i globalnom nivou.

Vlada Republike Srbije usvojila je predloge zakona o izmena i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

Predlozi zakona odnose se, pre svega, na usaglašavanje sa predlogom sistemskog prosvetnog zakona koji je nedavno usvojila Narodna skupština. NJima se redefiniše vreme u─Źenika provedeno u školi, ─Źime se gradi druga─Źija slika škole koja treba da bude mesto za u─Źenje i razvoj u─Źenika, ali se i osloba─Ĺa prostor za vannastavne aktivnosti koje su ranije bile zapostavljene. Proširuju se mogu─çnosti za obrazovni turizam – škole i specijalizovane ustanove za decu i u─Źenike koje imaju odgovaraju─çe uslove mogu postati centri za realizaciju nastave u prirodi ─Źime bi se pojeftinili troškovi ovakvih aktivnosti a ujedno bi se potpomogao i razvoj na lokalnom nivou. Uvodi se novi koncept dr┼żavne mature koja treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogu─çi prohodnost u─Źenicima na slede─çe nivoe obrazovanja.

Vlada Republike Srbije donela je Odluku o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“. Radnu grupu ─Źine predstavnici Vlade Srbije i društva „Rio Sava“, koje pripada globalnoj rudarskoj kompaniji „Rio Tinto grupa“ i koje je ve─ç ulo┼żilo zna─Źajna sredstva u geološka istra┼żivanja u Republici Srbiji. Projekat „Jadar“ predstavlja zna─Źajnu priliku da privatni sektor doprinese razvoju rudarskog sektora u Republici Srbiji i da bude klju─Źni pokreta─Ź stranih direktnih investicija.

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici Zaklju─Źak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju izme─Ĺu Republike Srbije i kompanije „Tajpa tekstil“ iz Turske. Kompanija „Tajpa tekstil“ iz Turske, vode─çi proizvo─Ĺa─Ź i izvoznik u oblasti tekstilne proizvodnje i tr┼żišta, zainteresovana je za otvaranje novog proizvodnog pogona u Kraljevu. Ovim projektom kompanija bi, u toku petogodišnjeg investicionog perioda, ulo┼żila u proizvodnju 35 miliona evra i zaposlila oko 2.500 novih radnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE