Obrenovac, 20.01.2019

Završena rasprava, u ponedeljak o amandmanima na budžet


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 10.12.2017.
Skupština Srbije završila je nečelnu raspravu o Predlogu budžeta za 2018. godinu

Foto:Tanjug/Rade Prelić
Raspravu su obeležila javljanja poslanika po povredama Poslovnika, kraće pauze zbog uzavrele atmosfere, ali u jednom trenutku i prekid sednice, posle kojeg je ipak nastavljen rad.

Sednica će biti nastavljena u ponedeljak, 11. decembra u 10 sati razmatranjem amandmana na Predlog budžeta za 2018. i još 30 tačaka, među kojima su i izmene više finansijskih zakona, nekoliko propisa koji se odnose na zaposlene u javnoj upravi, kao i Predlog zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Na te zakonske predloge ukupno je podneto 2.264 amadmana, od koji je 919 amandmana podento na predloženi budžet za 2018. godinu.

U parlamentu je danas bila i premijerka Ana Brnabić koja je ocenila da je predloženi budžet razvojni, da je dobro izbalansiran i usmeren na podizanje životnog standard građana, kao i da će najveće poveća sredstava u idućoj godini imati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Premijerka je odgovarala i na brojne kritike, kaže da je ovih dana dok je bila na putu u Sofiji i u Cirihu slušala optužbe opozicije protiv Vlade, SNS-a, vladajuće koalicije, pa i nje lično, kao i na račun bužeta da je skrojen u interesu tajkuna i lopova SNS.

“To kaže čovek za budžet koji je tako napravljen da najveće povećanje ima Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od 21 milijarde dinara, od čega je 10,7 milijardi za plate u prosveti”, navela je premijerka, uz opasku da li neko smatra da su zaposleni u prosveti lopovi.

"Pretpostavljam da su ljudi u prosveti ti tajkuni i lopovi iz SNS?", navela je premijerka.

Istakla je da je budžet za 2018. jako dobro izbalansiran i da odgovara svim predviđenim prioritetima, kao i da se nikada nije više ulagalo u prosvetu i nauku.

Vulin: Histerično govore; Gojković: Molim vas, ministre

Predsednica parlamenta Maja Gojković prekinula je obraćanje ministra odbrane Aleksandra Vulina i upozorila ga da ne može poslanicima da kaže da “histerično” govore.

Vulin je, odgovarajući na kritike poslanika DS Radoslava Milojičića o stanju u Vojsci, rekao da sluša svakakve gluposti.

“Slobodno vičite i dobacujte, to je muzika za moje uši. Kad vi vičete i dobacujete, prvo, to znači da vas nerviram, a drugo da ste u dubokoj opoziciji gde vam je i mesto, a ja sam, kao sto vidite, na vlasti, pa slušam kako dobacujete i kako histerično dobacujete…”, rekao je Vulin ali ga je prekinula predsednica parlamenta.

“Molim vas ministre, ne možete tako da govorite. Ne možete poslanicima da govorite da histerično govore”, rekla je Gojković posle cega je dala reč premijerki Ani Brnabić.

Premijerka je rekla da je teško odgovarati na navode poslanika Milojičića koji je je, kaže, bez srama, rekao ranije da ona i njen brat stoje iza privatizacije “Goše”.

Kao što je to laž, dodaje Brnabić, tako je laž ono što govori o trenutnoj situaciji u Srbiji i u Vojsci Srbije.

Milojičić je, između ostalog, rekao da SNS nastavlja svoju šestogodišnju “bahatu korumpiranu vladavinu i maltretiranje građana” , a da je iz Vojske u kojoj su, kaže, male plate, prošle godine “pobeglo” 800 vojnika.

Milojičić kaže da jedino što može da pohvali u budžetu jeste izgradnja dva zatvora u Kragujevcu i u Pančevu.

“Znam da razmišljate o budućnosti, gde ćete sedeti, da vam u zatvorima bude udobno”, rekao je Milojičić.

Brnabić je reagovala i na navode poslanika SRS Zorana Krasića koji je rekao da je problem Srbije i njenih javnih finansija njen put ka EU i postupanje po nalozima i zahtevima iz Unije.

Krasić kaže da ima načina da se taj problem reši, a da je prvi korak razresenje ministra finansija Dušan Vujovića za koga je rekao da štiti interese Svetske banke, a ne Srbije.

Brnabić poručuje da sigurno neće razrešiti ministra Vujovića za koga kaže da je “odličan, da odlično zna svoj posao, profesionalan je i zna svaku brojku iz glave“.

“Ne bih čak reagovala na to za ministra finansija, zato što to zna i poštovani narodni poslanik, ali hoće da provocira. Ali, dobro, to je parlament i to je okej”, navodi Brnabić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE