Obrenovac, 19.07.2018

'Danas': Ako ト進las krene, moナセda i parlamentarni izbori


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 11.10.2017.
Uz beogradske, mogli bi biti odrナセani i vanredni parlamentarni izbori ukoliko bivナ。i gradonaト稿lnik Beograda Dragan ト進las bude kandidat opozicije u Beogradu

Foto:Tanjug, arhiva


サソ

Tako bar piše list "Danas" pozivajuトi se na izvore bliske vrhu Srpske napredne stranke.

Prema reト絞ma sagovornika lista, veト neko vreme u najuナセem krugu predsednika SNS Aleksandra Vuト絞トa se razmišlja o toj opciji koja bi imala za cilj da se opoziciji onemoguトi dostizanje više od 30 odsto glasova na beogradskim izborima.

Kako je reト稿no, konaト肱a odluka još nije doneta, jer je još nepoznato da li トe ト進las biti kandidat opozicije ili neトe na to pristati.

Prema procenama sagovornika lista, ukoliko bi ト進las trト溝o trku za gradonaト稿lnika, rezultat opozicionih stranaka koje bi stale u kolonu iza njega mogao bi da bude dvaput veトi od 16 odsto, koliko je lider Pokreta slobodnih graト疎na Saša Jankoviト osvojio na predsedniト耕im izborima, te bi to moglo da ugrozi stabilnost vlasti naprednjaka i u Beogradu ali i u Srbiji.

Sagovornici lista "Danas" ukazali su na to da nije isto govoriti i napadati opoziciju koja ima 16 odsto i opoziciju koja ima oko 30 odsto glasova. Kako dodaju, toliki rezultat bi bio znak da opozicija staje na noge, bez obzira na to da li トe u postizbornim kombinatorikama i matematici imati mesto gradonaト稿lnika glavnog grada ili neトe.

Izvori lista "Danas" naveli su da se sada sprema teren za eventualnu odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora tako što se u Skupštini Srbije izazivaju incidenti, svaト粗, izbacivanja sa sednica, nedostatak kvoruma za odluト絞vanje.

Takva situacija u parlamentu, kako navode sagovornici lista, mogla bi da bude opravdanje za raspisivanje novih izbora "kako bi se strasti smirile" uz priト稿 da je opozicija nekonstruktivna i da joj je samo stalo do toga da u Skupštini pravi haos, koji graト疎ne Srbije košta. To トe deo biraト溝, procenjuju izvori lista "Danas", "progutati" kao opravdan razlog.

Kako je objašnjeno, osim naprednjaka, koji imaju jasan cilj spreト溝vanja podizanja rejtinga opozicije, i pojedine parlamentarne opozicione stranke uト稿stvuju u ovom planu naprednjaka i svojim ponašanjem im "idu naruku".

"Izvori bliski naprednjacima navode da pomoト navodno imaju u Srpskoj radikalnoj stranci, ali i u Dverima. Kako kaナセu, ni radikalima ni dverjanima ne odgovaraju samostalni izbori u Beogradu, jer samostalno ne bi mogli da preト爽 cenzus i uト爽 u beogradsku skupštinu. Meト爽tim, ukoliko bi se istovremeno odrナセavali i parlamentarni izbori, i Dveri i SRS imaju osnova da oト稿kuju ponovni ulazak u drナセavni parlament", piše "Danas".

Ostatku opozicije vanredni parlamentarni izbori ne odgovaraju, a prema proceni sagovornika lista, republiト耕i izbori bi dodatno zakomplikovali odnose meト爽 opozicionim strankama, jer bi neke od njih verovatno odluト絞le da samostalno izaト爽 na njih.

"ト径k i kad bi se dogovor opozicije sa Beograda preneo i na Republiku, otvorilo bi se pitanje kandidata za premijera, kojeg opozicija nema. Naprednjaci su tu svakako u prednosti jer トe najverovatnije izaトi sa listama koje トe i u Beogradu i u Republici nositi ime njihovog predsednika Aleksandra Vuト絞トa", preneo je "Danas".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Iliト PR Agencija za izradu i odrナセavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoト粗nje izvora
Ostale uslove koriナ。トenja portala proト絞tajte OVDE