Obrenovac, 23.10.2018

'Ko će normalan u tom OEBS-u da ima vremena za nas?'


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 11.11.2017.
Datum predstojećih izbora još nije određen, a deo opozicije već traži učešće OEBS-a na njima. Kako kažu, posmatrači su potrebni da bi sve bilo fer i pošteno

Foto:Thinkstock
Poziv OEBS-u može da uputi samo država.

Kampanje stranaka za predstojeće izbore u Beogradu na vidljive i manje vidljive načine odavno su počele.

Deo opozicije, sa liderom Pokreta za slobodu građana Sašom Jankovićem na čelu, traži da OEBS nadgleda izbore, jer kako kaže Janković, izbori u Srbiji odavno nisu fer i pošteni.

“Zbog toga tražimo od nadležnih državnih organa da to učine. Veliko je pitanje zbog čega se oni toga plaše, zbog čega je problem da međunarodna organizacija čiji je Srbija član bude pozvana da u punom kapacitetu prati izbore. Da prati kako mediji rade, da prati kakvi su birački spiskovi, da prati da li se državne funkcije zloupotrebljavaju u stranačke svrhe”, navodi Janković.

Prisustvo OEBS-a može da traži jedino država. Predsednik Vučić ne vidi problem u tome.

“Svako ima pravo da želi šta hoće i kako hoće. Oni koji vole da rade 30 minuta dnevno, uvek traže spas u nekom drugom”, kaže Vučić.

Lider LDP Čedomir Jovanović protivi se učešću OEBS-a na izborima, a zahtev ostatka opozicije vidi kao traženje alibija.

“Ko će normalan u tom OEBS-u da ima vremena za nas pošto ih pozivamo da se bave lokalnim izborima u Srbiji nakon parlamentarnih i predsedeničkih na kojim nismo uložili ni jedan prigovor na zapisnik, niti imali i jednu primedbu na rezultat izbora i način na koji su oni organizovani ovde u Beogradu”, ističe Jovanović.

U CESID-u kažu da je zahtev opozicije legitiman.

OEBS je u punom sastavu kontrolisao izbore u periodu između 2000. i 2002, a zadnji put se to dešavalo 2007. godine. Od tada na izborima prisustvo OEBS-a bilo je u manjem formatu, do 30 ljudi.

“Ono što opozicija sada traži je da oni dođu u potpunom obimu, računajući da osim ekspertskog tima i dugoročnih posmatrača, ovog puta imaju i kratkoročne posmatrače na samim biračkim mestima”, kaže Bojan Klačar iz CeSida.

Iz OEBS-a nismo uspeli da dobijemo odgovor kakav je njihov stav u vezi sa predstojećim izborima u Beogradu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE