Obrenovac, 17.07.2018

PREDSEDNICI USKORO U BEOGRADU


Izvor: Alo,Lokalne novine | Obrenovac, 12.08.2017.
Putin i Tramp zajedno na paradi u Srbiji!

Foto:AP
Predsednici SAD i Rusije dolaze u Beograd na veliku vojnu paradu.

Srbija će kako i dolikuje obeležiti stotu godišnjicu proboja Solunskog fronta, jedne od najsvetlijih pobeda srpske vojske u istoriji, i to velikom vojnom paradom u Beogradu, na koju će, kako „Alo!” prenosi, doći i predsednici SAD i Rusije Vladimir Vladimirovič Putin i Donald Tramp.

Kako saznaje ovaj list iz izvora bliskih Predsedništvu Srbije, sa Andrićevog venca, a u ime predsednika Aleksandra Vučića ovih dana biće upućeni zvanični pozivi predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i šefu SAD Donaldu Trampu da 15. septembra 2018. godine dođu u Beograd i prisustvuju vojnoj paradi u čast odlučujuće pobede u Prvom svetskom ratu i proboja Solunskog fronta koji je bio odlučujuć za slom Centralnih sila.

- Srbija planira da za stogodišnjicu od probijanja Solunskog fronta organizuje veliku vojnu paradu. Ova parada baciće u senku i onu iz 2014. godine koja je organizovana povodom sedam decenija od oslobađanja Beograda. Zeleno svetlo za paradu, na koju će biti pozvani skoro svi vodeći svetski lideri, dao je vrhovni komandant oružanih snaga Srbije i predsednik Aleksandar Vučić. I dok je Vladimir Putin već prisustvovao vojnom sletu, očekuje se da sledeće godine vojnu moć Srbije, pored šefa Kremlja, uživo vidi i prvi čovek SAD Donald Tramp - kaže izvor i dodaje da će dolaskom Trampa i Putina saveznici iz Prvog svetskog rata, simbolično, ponovo stajati na istoj strani.

Prema njegovim rečima, predsednik Vučić želi da Srbija veličanstveno obeleži godišnjicu jedne tako velike pobede koju je izvojevala srpska vojska, a koja je donela potpuni slom Austrougarske i njenih saveznika u Prvom svetskom ratu.

Podsetimo, tog septembra 1918. godine kao domine su pale Centralne sile jer je srpska vojska, koja je posle Albanske golgote i oporavka na Krfu krenula u odlučujući juriš i probijanje linije ovog fronta dugačkog nekoliko stotina kilometara.

Za komandanta Solunskog fronta postavljen je francuski general Franše d’Epere. On je juna 1918. održao savetovanje sa srpskim generalima i regentom Aleksandrom, na kojem je doneta odluka da se konačno krene u proboj fronta.

Odlučeno je da ofanziva počne na sektoru Dobro polje - Veternik - Kozjak, na kojem se nalazila srpska vojska, koju je činilo ukupno šest divizija sa 140.0000 vojnika, među kojima je bilo i oko 25.000 dobrovoljaca. Srpska vojska bila je podeljena u dve armije - Prvu, kojom je komandovao Petar Bojović, i drugu, na čijem je čelu bio Stepa Stepanović, dok je komandant štaba bio vojvoda Živojin Mišić (uz regenta Aleksandra)... Naređen je juriš... Sve ostalo je slavna istorija.

Mišić: Idemo u smrt

Vojvoda Živojin Mišić u Zapovesti srpskoj vojsci za proboj solunskog fronta od 13. septembra 1918. godine kaže:

„Svi komandanti, komandiri i vojnici treba da budu prožeti idejom, od brzine prodiranja zavisi ceo uspeh ofanzive. Ta brzina je u isto vreme i najbolja garancija protiv iznenađenja, jer se njome postiže rastrojstvo neprijatelja i potpuna sloboda u našim dejstvima. Treba drsko prodirati, bez počinka, do krajnjih granica ljudske i konjske snage. U smrt, samo ne stajte! S nepokolebljivom verom i nadom, junaci, napred u otadžbinu!”

Franše d’Epere: Srpski seljaci idu kao oluja napred

Francuski maršal Franše d’Epere u Izveštaju francuskoj vladi pri proboju solunskog fronta krajem septembra 1918. godine saopštava:

„Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dobacivanja hrane francuskim trupama koje napreduju, samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije, oni idu kao oluja - napred.“ Francuski maršal Franše d’Epere je kasniije o srpskim vojnicima napisao: „To su seljaci skoro svi, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali došao je rat. I eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih ja vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine...”

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE